Pozdravljeni,
pri izdelavi primerjave Izkaza finančnega izida po posredni in neposredni metodi sem "naletela" na probleme.
Pri posredni metodi dobim prebitek neto denarnega toka pri poslovanju in investiranju drugače kot po neposredni metodi. Pri posredni metodi sem pri odhodkih izločila amortizacijo, zanima me, ali moram izločiti tudi vrednosti popravkov terjatev in to tudi upoštevati pri stanju terjatev (začetne - končne terjatve).
Hkrati me zanima, zakaj ti dve metodi med seboj nista časovno primerljivi, saj daje neposredna metoda informacije za krajše obdobje, medtem, ko daje posredna informacije na daljši rok.
Prosim vas, če mi lahko odgovorite na vprašanje oz. posredujete vire, kjer bi se moji "problemi" lahko razrešili.
Za pomoč se vam že vnaprej zahvaljujejem.
Lep pozdrav :)
Primerjava posredne in neposredne metode IFI
Moderator: Mirko Zbačnik
Lahko odgovorim na prvi del vprašanja:
Pri obeh metodah morate vir podatkov (t.j. prihodki in odhodki iz IPI; ter postavke v bilanci stanja) prilagoditi za spremembe, ki niso povzročile odliva ali priliva finančnih sredstev.
Taki primeri so:
- za znesek obračunane amortizacije zmanjšati odhodke in povečate OS ali/in NDS
- za prevrednotovalne odhodke za terjatve, naložbe ali zaloge zmanjšati odhodke in povečati ustrezno postavko BS
- prihodke in odhodke v povezavi z dolgoročnimi rezervacijami izločite iz IPI in ustrezno prilagodite stanje dolgoročnih rezervacij
- izločite prihodke in odhodke za usredstvene lastne učinke
- izločite morebitne odpise obveznosti iz preteklih let (zmanjšanje prihodkov in povečanje obveznosti)
- izločite tečajne razlike (preračun stanja v tuji valuti na dan 31.12.)
Več o sestavljanju lahko preberete v IKS (ponavadi številka 2 v letu); o tem piše Lipnik.
Mislim tudi, da se model izračuna finančnih tokov s kratkimi navodili da dobiti na domači strani Slovenskega inštituta za revizijo.
LP
Pri obeh metodah morate vir podatkov (t.j. prihodki in odhodki iz IPI; ter postavke v bilanci stanja) prilagoditi za spremembe, ki niso povzročile odliva ali priliva finančnih sredstev.
Taki primeri so:
- za znesek obračunane amortizacije zmanjšati odhodke in povečate OS ali/in NDS
- za prevrednotovalne odhodke za terjatve, naložbe ali zaloge zmanjšati odhodke in povečati ustrezno postavko BS
- prihodke in odhodke v povezavi z dolgoročnimi rezervacijami izločite iz IPI in ustrezno prilagodite stanje dolgoročnih rezervacij
- izločite prihodke in odhodke za usredstvene lastne učinke
- izločite morebitne odpise obveznosti iz preteklih let (zmanjšanje prihodkov in povečanje obveznosti)
- izločite tečajne razlike (preračun stanja v tuji valuti na dan 31.12.)
Več o sestavljanju lahko preberete v IKS (ponavadi številka 2 v letu); o tem piše Lipnik.
Mislim tudi, da se model izračuna finančnih tokov s kratkimi navodili da dobiti na domači strani Slovenskega inštituta za revizijo.
LP