Sporazumna odpoved
Moderator: Mirko Zbačnik
Sporazumna odpoved
Zanima me, ali obstaja kakšen način odpovedi zaposlenega - torej nekakšna sporazmuna odpoved, da ne da sam odpovedi (ker potem ne more biti prijavljen na zavodu), in da mu delodajalec ne da (da ne bi plačali odpravnine)...ali obstaja kakšna takšna izvedljiva varianta?
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Če je sporazumna odpoved, ni zavoda, oziroma ne sme biti nikjer razvidno, da je to sporazumna odpoved
.
Namig: Dogovorite se, da postopek izpelje tako, da bo to odpoved delovnega razmerja s strani delodajalca, na primer iz poslovnih razlogov. Vendar je tu mogoče potrebno malce rizika. V primeru kakršnih koli konfliktnih situacij (mogoče na zahtevo zavoda, sodišče), mora to delodajalec upravičit. Odpoved mora utemeljit.
Obstaja sicer možnost, če so podani razlogi za to, da izpeljete postopek prek inšpektorata. Razlogi pa so tu: zamuda pri izplačilu zadnjih plač, neizplačilo le teh, premalo izplačane plače oziroma tudi druge kršitve ZDR. Upam, da to ne bo potrebno. Je pa to edini način, kakšnega vi lahko izpeljete. Seveda morajo biti razlogi za to.
Namig: Dogovorite se, da postopek izpelje tako, da bo to odpoved delovnega razmerja s strani delodajalca, na primer iz poslovnih razlogov. Vendar je tu mogoče potrebno malce rizika. V primeru kakršnih koli konfliktnih situacij (mogoče na zahtevo zavoda, sodišče), mora to delodajalec upravičit. Odpoved mora utemeljit.
Obstaja sicer možnost, če so podani razlogi za to, da izpeljete postopek prek inšpektorata. Razlogi pa so tu: zamuda pri izplačilu zadnjih plač, neizplačilo le teh, premalo izplačane plače oziroma tudi druge kršitve ZDR. Upam, da to ne bo potrebno. Je pa to edini način, kakšnega vi lahko izpeljete. Seveda morajo biti razlogi za to.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Tako je. Delavcu po preteku 1 leta pri delodajalcu pripada odpravnina ne glede na vrsto odpovedi pogodbe. Če želi prejemati nadomestilo za primer nezaposlenosti pride v poštev samo odpoved s strani delodajalca in izplačana odpravnina, če je upravičen do nje.
Vse ostale rešitve so dražje za delodajalca (inšpektor) ali pa je delavec brez nadomestila.
Vse ostale rešitve so dražje za delodajalca (inšpektor) ali pa je delavec brez nadomestila.
Za prijavo na zavodu poleg splošnih pogojev, ki jih najdete na strani www.ess.gov.si/ potrebujete še:
Veljaven osebni dokument, delovno knjižico, davčno številko, in v vašem primeru še pogodbo o zaposlitvi
Veljaven osebni dokument, delovno knjižico, davčno številko, in v vašem primeru še pogodbo o zaposlitvi
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Če hočeš uživati pravice, ki naj bi ti šle iz zavoda. za odpoved ne smeš biti kriv sam. Se pavi, da odpoved ne sme biti sporazumna ali iz krivdnih razlogov na tvoji strani. To se tudi vnese v obrazec, ki ga tam izpolniš.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Razlikovati moramo, ali je prijavljen le kot iskalec zaposlitve, ali je tudi upravičen do nadomestila z vsemi drugimi pravicami, ki iz tega izhajajo. Kot iskalec zaposlitve je lahko prijavljen vsakdo, čeprav je še zaposlen. Prijaviš se lahko tudi prek spleta.
Mirko
Mirko

Če si sam kriv za izgubo službe, je logično, da nimaš pravice do nadomestila. Razumela sem, da v Brančicinem primeru delavec želi zapustiti delodajalca, in da zato na Zavodu nima pravice iskati zaposlitve, kar pa ne drži, kot smo vsi ugotovili.
Za pridobitev pravice do nadomestila, pač ne smeš izgubiti zaposlitve po svoji krivdi. In v to zmešnjavo vpletati delodajalca (namig elektrika), se mi ne zdi na mestu. ZDR je napisan na kožo delavcem, torej lahko po parih mesecih pričakujemo vprašanje: delodajalec mi je odpovedal del.razmerje; odpravnine mi ni izplačal; kam se lahko obrnem?
Za pridobitev pravice do nadomestila, pač ne smeš izgubiti zaposlitve po svoji krivdi. In v to zmešnjavo vpletati delodajalca (namig elektrika), se mi ne zdi na mestu. ZDR je napisan na kožo delavcem, torej lahko po parih mesecih pričakujemo vprašanje: delodajalec mi je odpovedal del.razmerje; odpravnine mi ni izplačal; kam se lahko obrnem?
...tako je...pri nas bi delavcu omogočili sporazumni odhod - če je seveda to mogoče...torej on ne bi dal odpoved (ker potem ne dobi nadomestila na zavodu)...in mi mu ne bi dali odpoved (ker potem sledi odpravnina)...torej gre za to...če je kakšna možna rešitev, da se delavca odpusti, brez da bi kdo kaj plačeval, oziroma da delavec potem dobiva naprej nadomestilo....