ja ja spet potni nalog

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
neračunovodkinja
Novinec
Novinec

ja ja spet potni nalog

Odgovor Napisal/-a neračunovodkinja »

prvič imamo službeni avto, pa me zanima kako je s potnimi nalogi če ga vozi nekdo ki ni zaposlen v podjetju(v mojem primeru mož)

Kaj napišeš na potni nalog-sploh lahko vozi avto :szardi:
pa še nekej. Brala sem da če imaš službeni avto naj si ne bi izplačeval kilometrine(logično :spomezik: ) ampak meni je vseeno v računovodstvu na podlagi prikazane prevožene poti izplačala kilometrino :? . HM HM HM
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Kdo ima avto? Vi, ki ste nekje v službi, pa ga vozi mož za privat namene? Imate vi firmo, ki ima službeni avto, pa ga vozi mož, ki ni zaposlen v firmi?

V vsakem primeru napišite v nalog, če gre za služben avto kot "boniteta" zaposlenemu, da ga v privat namene vozi mož. Tudi če bi bila firma vaša, je enako - vaša boniteta. Mož ga drugače ne bi mogel voziti, ker ni zaposlen - delo na črno.

Kaj je pa računovodkinja mislila s kilometrino službenega vozila, pa mi ni jasni. Res čudno... HM..HM. V živlenju so tudi nenavadne stvari, tako je zanimivejše :spomezik: .
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Evida
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Evida »

Moj mož ima tudi službeni avto, ki ga lahko uporablja tudi v privatne namene. V pogodbi ima napisano, da lahko avto vozi tudi žena. Res je, da se tega poslužim le v nujnih primerih, kadar ni družinskega avta. Poglejte torej v pogodbo, če jo je mož podpisal.
Evida
neračunovodkinja
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a neračunovodkinja »

avto je last podjetja katerega lastnik sem jaz.

Na tem podjetju ni trenutno(do 1.1.06) nikogar zaposlenega.

Nekje sem zasledila da lahko lastnik družbe (doo) uporablja avto. ZAnima pa me kako je s tem da ga uporablja mož.

ja za kilometrino pa vem da je ne bi smela izplačat.
dolenjka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a dolenjka »

Jaz misli, da če nimate s podjetjem sklenjene nobene pogodbe, ne smete ne vi, ne vaš mož voziti tega avtomobila. Vsekakor pa če avto uporablja vaš mož v zasebne namene, se vam mora obračunavati boniteta. Seveda če imate sklenjeno pogodbo.
To je moje mnenje.
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Če je podjetje lastnik osebnega vozila in ga da v uporabo fizični osebi, zaposleni v podjetju ali ne (boniteta družinskega člana), skleneta o tem pisni dogovor, v katerem dogovorita vse pogoje. Če uporablja družbin avtomobil lastnik podjetja v zasebne namene, se obračuna boniteta lastniku, ne glede na to, ali je zaposlen v svoji firmi ali ne. Morda bi bilo dobro najprej ugotoviti, kakšno vlogo ima v vašem podjetju vaš mož (morda je zunanji član kakšnega od svetov???, morda imetnik deleža???,...) oz. na osnovi česa mu je družba dala v uporabo svojo opremo.

Bonitete družinskih članov imetnikov lastniških deležev se obdavčijo kot sestavni del njihovega dohodka, če družinski član pri tem izplačevalcu nima svojih dohodkov.
Bonitete družinskih članov tistih, ki so v neodvisnem razmerju z izplačevalcem, se obdavčijo kot njihovi samostojni dohodki v naravi.
Odgovori