Pozdravljeni...
Kolega je direktor+lastnik majhnega "zaposleni+fikus" d.o.o.ja.
Ker je hkrati tudi knjigovodkinja in delček računovodkinje, ga matrajo komplikacije ob izplačilih plač. Za vsako plačo 9 položnic + X obrazcev ga ubija.
Zato razmišlja o tem, da bi te dajatve (zdravstveno zavarovanje in pokojninsko zav) plačeval posebej in ne bi bil zaposlen več v podjetju.
Pri **** ***** sem videl ponudbo za prvi pokojninski steber, kjer pravijo, da si lahko pokojnino plačuješ tudi tako. Premijo za obvezno zdravstveno zavarovanje bi si izplačal tudi na podoben način.
Zanima me, ali je v d.o.o.-ju obvezno nekdo zaposlen, oziroma ali je lahko direktor tudi nezaposlen in dela za d.o.o. preko delovne pogodbe o delu, avtorskih honorarjev itd ali kako drugače in si te prispevke (pokojnino+zdravstveno zav) izplačuje sam na tak način.
Kot je videti na prvi pogled, bi tako prihranil kar nekaj pri davkih, pa še veliko škrebljanja položnic in obrazcev.
Drektor majhnega d.o.o.-ja nujno zaposlen ?
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Ne vem, če bi ravno kaj prihranil. Namreč delo po podjemni pogodbi je pri nižij bruto plači za malenkost dražji, poleg je vprašljivo delat po podjemni pogodbi delo, ki ima elemente delovnega razmerja. Kakoj je pa z avtorskimi pogodbami, je pa tudi že jasno. Tudi to se obravnava kot podjemna pogodba, razen za dela, ki res spadajo poda avtosrko pogodbo.
Lahko pa ima d.o.o., živi od dobička (dohodnino odvede že podjetje, poračun ob davčni napovedi) in si izplačuje le prispevke. Milsim, da bi se mu izplačal računovodski program, primeren za "samouporabnike", kjer je izplačevanje plač prek klika opravljeno s nekaj kliki. Lahko pa za to pooblasti računovodski servis.
Nesmiselno pa aje, da bi imel d.o.o. in dejansko ne bi bil nikjer zaposlen. Kajti poleg pokojninskega, moramo biti nekje še osnovno zdravstveno zavarovani. Ponudbe, ki jih vidite prak zavarovalnic pa naj bi bile "nadstandard".
P.S.: črtal sem ime pokojninske družbe, saj veste, reklame niso dovoljene.
Lahko pa ima d.o.o., živi od dobička (dohodnino odvede že podjetje, poračun ob davčni napovedi) in si izplačuje le prispevke. Milsim, da bi se mu izplačal računovodski program, primeren za "samouporabnike", kjer je izplačevanje plač prek klika opravljeno s nekaj kliki. Lahko pa za to pooblasti računovodski servis.
Nesmiselno pa aje, da bi imel d.o.o. in dejansko ne bi bil nikjer zaposlen. Kajti poleg pokojninskega, moramo biti nekje še osnovno zdravstveno zavarovani. Ponudbe, ki jih vidite prak zavarovalnic pa naj bi bile "nadstandard".
P.S.: črtal sem ime pokojninske družbe, saj veste, reklame niso dovoljene.
Nazadnje spremenil Mirko Zbačnik, dne 11 Nov 2005, 08:36, skupaj popravljeno 1 krat.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko