božičnica po odpovedi

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
urbl
Novinec
Novinec

božičnica po odpovedi

Odgovor Napisal/-a urbl »

Pozdrav..
Če je kdo tolk prijazen in obveščen; v podjetju sem zaposlen 11 mesecev, dal pa sem odpoved in imam še mesec dni odpovednega roka..
Do prenehanja delovnega razmerja bom v podjetju(privatno) zaposlen vsega skupaj en teden več kot eno leto..
Zanima me, v primeru, da podjetje bo izplačalo božičnico(13. plače itaq ne bo) ali sem upravičen do nje ali ne?

hvala
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Ker božičnica ni še kot obveza po ZDR in KP, mislim, da je to vse bolj odvisno od podjetja kjer ste zaposleni. Predvsem od njihove "politike" pri izplačila. Lepo bi bilo, da se ob izplačilu spomnijo tudi na vas. Upam, da vaša firma gradi tudi na dobrem glasu.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Al' prav se reče božičnica al' trinajsta plača... se sprašujem vsako leto. Mislim, da je to lahko sestavni del plače, kot plačilo za poslovno uspešnost, ki ga predvideva ZDR v 126. in 127.členu.
Če je tako dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi, vam pripada pod pogoji, ki so tam zapisani.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Pamps, tudi jaz se to vsako leto sprašujem, pa čeprav ju nisem deležen. Je pa bistvena razlika. Mialim, da je . plača pogojena z nekimi rezultati, medtem ko je božičnica dobra volja delodjalca. Tako nekako razumem. Če pa bomo hoteli dajat odgovore, se bomo morali pa še "napiflat", kaj je to. :spomezik: :sneodobren:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
urbl
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a urbl »

božičnica in 13. plača sta dve povsem različni stvari...sprašujem samo, ali kljub temu, da bom prenehal delovno razmerje, mislite, da sem upravičen do nje(božičnice, ker 13. plačo lahko pozabim)..?
Kako pravi kolektivna pogodba? Zaposlen sem v turizmu in gostinstvu..
Hvala
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Moje mnenje je, da je bistvena razlika med božičnico in trinajsto plačo le, če podjetje opredeli način nagrajevanja, na primer v svojem internem pravilniku o nagrajevanju zaposlenih in s tem opredeli tudi izraze, način (kot izplačilo plače tekočega meseca ali morda kot poračun plač za več mesecev) in višino.
Če božičnice ali trinajste plače ni v kolektivni pogodbi, ali če ni omenjena v pogodbi o zaposlitvi, ali interneih aktih podjetja, je, po mojem, prav vseeno, kako tem izplačilu rečemo. Odvisen si od delodajalca, predvsem od tega, ali do izdal sklep o izplačilu ali ne.

Strinjam se z vami, da trinjasto plačo pogojujejo z rezultati, vendar je od dobrih rezultatov odvisna tudi božičnica.

Mirko, če imate kakšno literaturo na temo trinajste plače ali božičnice, od koder bi se lahko "napiflali", se priporočam za ime avtorja in naslov, ker vsako leto za svoje stranke iščem vsa mogoča tolmačenja na to temo, pa nikoli ni nihče zadovoljen s tem, kar najdem.
tia*
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tia* »

Zadeve res niso dorečene, vendar sta Božičnica in 13. plača dve vrsti izplačil.

Ker se že nekaj let vsi sprašujemo kaj je prav, sem pred časom dobila razlago, da se Božičnica izplača vsem zaposlenim praviloma v enakem znesku, do nje so pa upravičeni le tisti, ki so na dan izplačila v rednem delovnem razmerju.

13. plača naj bi se izplačevala na podlagi rezultatov poslovanja, zato bi teoretično do nje bili upravičeni tudi delavci, ki jim je delovno razmerje že prenehalo, vendar le v nekem sorazmernem delu, glede na njihov prispevek k doseženim rezultatom poslovanja.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Našel sem dvačlanka, na našem portalu, sicer sta iz lanskega leta, a mislim da aktualnosti še nista izgubila: http://www.zds.si/uploads/files/10_prej ... icnica.pdf
ttp://www.siol.net/novice/default.asp?site_id ... 0813164020

P.S.: To je bilo objavljeno pred letom na straneh našega posrtala.

Sedaj pa mislim, da bomo pa res poznali razliko. raje ne iščem več :sjezen: . Sem še bolj zmeden: http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=23
http://www.siol.net/novice/default.asp? ... 2413591267

Se pa kar strinjam z odgovorom predhodnika.
Mirko Slika
jurek
Računovodja
Računovodja

Kaj pa M4/M8

Odgovor Napisal/-a jurek »

Kako pa je z vpisom 13 plače/božičnice v M4/M8 obrazce za ZPIZ?

Lansko leto sem pri eni stranki moral bruto na obrazcu zmanjšati za
znesek božičnice (čeprav so bili plačani tudi od tega vsi prispevki),
ker je nek inšpektor rekel, da se božičnica na všteva v pokojninsko
osnovo. Če pa bi na plalčilnem listu pisalo kaj drugega (npr. "bruto
dodatk kar tako"), pa da bi lahko vštevali celoten znesek "božičnice".
(v tem primeru je bila božičnica izplačano kot nek bruto dodatk
na plačilni listi in ne posebno izplačilo)

Ter kako je s preračunavanjem 13 plače na število rednih ur?
(če ima zaposleni rednih ur na M4 obrazcu le 1000, potem se v
buto na M4 šteje le pol 13 plače??)

LP Jure

PS: jaz sem programer, zato prosim, ne mi dajat linkov do
nekih zakonov, ampak prosrim za konhretne nasvete :lol:
hm
Računovodja
Računovodja
Kraj: ljubljana

Odgovor Napisal/-a hm »

Če je tovrstno izplačilo pravilo, potem se smatra kot plača in se plačajo vsi prispevki in dajatve ter gre v pokojninsko osnovo. Če je tovrstno izplačilo dobra volja lastnikov, se plačajo vsi prispevki (razen davka na izplačane olače) in ne gre v pokojninsko osnovo. Torej se obravnava v odvisnosti od akta podjetja oziroma dobre volje.

LP.
Življenje se ne meri s številom vdihov, temveč s trenutki, ki dih vzamejo.
Odgovori