Pozdravljeni!
Imam vprašanje in sicer: s 1.10. sem pričela s krajšim delavnim časom zaradi starševstva (4 urni delanik). Imam vse urejeno s CSD, zanima pa me naslednje: plača se pač obračuna polovica od bruto (ker delam polovični delavni čas), na to polovico, se potem obračunajo prispevki. Zanima pa me, pri izračunu osnove za izračun akontacije dohodnine. Ali od bruto odštejem prispevke ter celotno splošno olajšavo (v višini 47.033,33 SIT), ali glede na to, da delam polovični delavni čas, lahko odštejem samo polovično olajšavo, ter posledično plačam večjo dohodnino, ter imam zaradi tega nižjo neto plačo.
Najlepša hvala za odgovor!!!!
sonja
krajši delovni čas zaradi starševstva
Moderator: Mirko Zbačnik
pepi5 se ne strinjam z vami. 4 urni delavnik zaradi staševstva izgleda takole:
delate 4 ure in dobivate 1/2 plačo
za preostale 4 ure CSD plača prispevke od minimalne plače ( ni dohodek )
Vaš dohodek je v tem primeru 1/2 bruto kot če bi delali polni čas.
splošna in tudi osebna olajšava (za otroke ) je določena za vse enako ne glede na to koliko časa dnevno delajo :
obračuna se takole
Bruto
- prispevki
- cela splošna olajšava
- cela olajšava za otroke
= osnova za dohodnino
___
pepi 5 vaš primer bi prišel v poštev če bi bila gospa zaposlna 4 ure pri enem delodajalcu 4 pa pri drugem ( skupaj 100 % ur in polsedično 100 % bruto )) pa še tam se upošteva cela olajšava pri enem (glavnem ) delodajacu pri drugem pa se ne upošteva.
Pozdrav vsem,
MG
delate 4 ure in dobivate 1/2 plačo
za preostale 4 ure CSD plača prispevke od minimalne plače ( ni dohodek )
Vaš dohodek je v tem primeru 1/2 bruto kot če bi delali polni čas.
splošna in tudi osebna olajšava (za otroke ) je določena za vse enako ne glede na to koliko časa dnevno delajo :
obračuna se takole
Bruto
- prispevki
- cela splošna olajšava
- cela olajšava za otroke
= osnova za dohodnino
___
pepi 5 vaš primer bi prišel v poštev če bi bila gospa zaposlna 4 ure pri enem delodajalcu 4 pa pri drugem ( skupaj 100 % ur in polsedično 100 % bruto )) pa še tam se upošteva cela olajšava pri enem (glavnem ) delodajacu pri drugem pa se ne upošteva.
Pozdrav vsem,
MG