dnevnice in delovne ure

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
zumi
Nov član
Nov član

dnevnice in delovne ure

Odgovor Napisal/-a zumi »

Zanima me kako je z delovnimi urami delavca, ki je delal v soboto in nedeljo v tuji po več kot 12 ur in imel za ta čas izplačane pripadajoče dnevnice. Ali mu moramo obračunati tudi delovne ure? Za vsak vaš odgovor hvala.
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Večina podjetij sicer tega ne dela, ker smatrajo, da je izplačilo dnevnic plačilo za ure odsotnosti od doma. sama smatram, da ni tako. Dnevnice so namenjene plačilu stroškov prehrane za službeni potni. Dalavcu pa bi morali za ure prebite na službeni poti izven delovnega časa priznati ure kot nadure ali ure za koriščenje ( mu dati prosto med rednimi delovnimi urami ) saj v primeru,da mu tega ne priznajo dela takorekoč brezplačno in svoj prosti čas "podari" delodajalcu.

Pozdrav vsem,

MG
zumi
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a zumi »

Hvala MG. Tudi sama sem podobnega mišljenja, vendar najbrž nimam kakšne opore v zakonodaji. Mislim, da bomo tem delavcem priznali vsaj 8 ur nadur oziroma ur za koriščenje. Lahko še drugi kaj pripomnite in poveste kako ravnate v takšnih primerih. lp.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Seveda imate oporo v zakonodaji. Lahko bi bile to nadure, lahko be se "preneslo" oziroma prerazporedilo ure..... . Je pa verjetno praksa včasih res drugačna in prvi moment niti ne pomislimo na kakšno prevaro s strani podjetja. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Jaz se pri obračunu nadurnega dela držim predpisa, ki ureja to področje. Če so izpolnjeni pogoji, seveda obračunamo nadurno delo, v nasprotnem primeru ima delavec pravico do koriščenja prostih ur.
Mislim, da sem nekoč že pisala o slabi izkušnji z revizorjem zpiz-a v zvezi z nadurami, ki jih je kolegica obračunala za presežek ur na službenih potovanjih.
Se pa strinjam, da delodajalec od zaposlenih ne more in ne sme pričakovati, da bodo svoj prosti čas poklonili firmi. Sem za pošteno plačilo za pošteno delo. Če se ne motim, je v eni od podobnih tem nedolgo nazaj nekdo nakazal, kako je lahko elegantna rešitev izplačilo v obliki stimulacije,...
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

pamps - točno o tej temi smo govorili nekaj časa nazaj in sem sedaj svoje takratno mnenje le ponovila. Seveda se je potrebno držati zakonodaje - ampak v vsakem zakonu se da najti možnosti, da je volk sit in koza cela. Ena od teh so stimulacije ( drugače imenovane nadure )

Pozdrav vsem,

MG
Odgovori