pomožna dela v gostinstvu

Moderator: Mirko Zbačnik

essa
Začetnik
Začetnik
Kraj: kras
Kontakt:

pomožna dela v gostinstvu

Odgovor Napisal/-a essa »

Zanima me ali kdo izmed vas ve,kaj dela pomožni delavec v gostinstvu?Ali lahko delodajalec od njega zahteva med drugim tudi peko peciv?To se mi zdi skrajno neprimerno za tako delovno mesto.

Hvala.
komar66
Računovodja
Računovodja
Kraj: bloke

Odgovor Napisal/-a komar66 »

vsak delodajalec ima narejeno sistematizacijo delovnih mest, če pa nima tega je navedeno v pogodbi o zaposlitvi, kaj mora delavec delat, res pa je da je v večini sistematizacij opredeljeno druga dela po navodilih nadrejenega
imate vso pravico da vpogledate v te akte delodajalca
tako da lahko iz tega razberete kaj je vaše delo
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Drugo je tudi vaša usposobljenost za to. Res pa je, kot pravi predhodnik, odvisno od vaše pogodbe. ker gre verjetno za malega delodajalca, se nasistematizacijo ravno ne moete opirat, ker je verjetno nima. oač ni obvezna za ta-male.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
essa
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

bo kr verjetno držalo ja,elektrik,da je niti nima:)sam za 750 sit na uro se mi zdi,da še pečt peciva ni ravno dosti plačano...kamor se obrneš je eno samo izkoriščanje
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Prešli smo v kapitalizem, večkrat pravim da tisti, prvoti, v 20. 30. letih... Pač to smo hoteli, je rekla nekoč sodelavka. Tudi v tem se kaže trg delovne sile. ponudba na trgu je velika, zato je cena mala. Lahko bi vam svetoval pogajanje z delodajalci, a je to nesmiselni. Verjetno zanj (za delodajalca) nimate dovolj argumentov. Takšne so razmere, skušajte se jim prilagodit - le dobro delo nekaj šteje. Če je delo dobro opravljeno, imate tudi več pogajalske moči. Saj se tudi pri nas kapitalizem razvija v bolj človeško obliko.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Angelina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Angelina »

Tako je kot pravi elektrik. Boljši ko boste, bolj ko se boste trudili - bolj vas bodo upoštevali. Bolj ko vas upoštevajo večje so možnosti za pogovor in tudi dogovor.

Peka peciva za 750 sit na uro najbrž ni prava tarifa - vendar pa je najbrž res kje napisano "delo po naročilu nadrejenega" in tu notri je zajeto vse in še malo več kot vse. Ta znesek urne postavke je resnično namenjen le pomožnim delom, ki se opravljajo.
Po drugi strani pa ? kje ste - na gorenjskem so urne postavke tudi po 200 sit nižje kot v Ljubljani.

Vso srečo
essa
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

prihajam s krasa...verjamem,da so v ljubljani urne postvke dosti višje...meni se ne zdi pač,da za 750 sit na uro pomivam posodo,čistim ribe,pripravljam solate in sladice,likam perilo,čistim restavracijo in pečem kruh...pač,verjamem,da si privatniki postavljajo po svoje urno postavko,vendar se mi zdi nefer taka cifra...
Evida
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Evida »

Kako pa vas plačujejo? Ste redno zaposleni ali preko študenta? Če imate namreč neto 750 SIT/h in ste redno zaposleni potem je to (na žalost) še dokaj dobra plača za pomožna dela. Za ta denar danes nekateri delamo tudi zelo odgovorna in zahtevna dela. Pa ne mislite, da vam zato ne privoščim mnogo več. Poznam pa delavko, ki dela v gostinstvu (pripravljanje hrane in pomivanje posode) za 400 SIT/h (neto).
Evida
essa
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

sem sedaj redno zaposlena,dva tedna...en mesec pa sem delala na črno in sem dobila po 750 na uro...se pravi,sedaj me je zaposlil za 20 ur tedensko in naj bi imela po pogodbi 61.300 sit bruto na mesec...ostalo na roko...glede na to,da sem delala na črno en mesec se mi zdi ta cifra izredno nizka,saj nisem bila niti zavarovana,niti nisem dobila plačanih potnih stroškov...verjamem pa,da ponekje dobijo delavci v rednem delovnem razmerju še manj na uro,saj sem pred tem delala v trgovini,kjer sem imela 600 na uro bruto...ma glede na promet ,ki ga imamo,mislim,da sem vseeno premalo plačana za vse,kar moram delati za ta denar
RESNICA JE ZADNJA BESEDA PRIHODNOSTI!!!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Še vedno velja, da je največ dela na črno v gradbeništvu in gostinstvu. poznam podjetnika, ki je po večkratnem obisku prenehal s to prakso, a kmalu tdui stagniral. Taka je pač tu konkurenca, delavci iz drugih republik in držav tu zbijajo ceno. Pa še mali gradbinci niti ne morejo konkurirat velikim. Žal je tako, če boste ukrepali prek inšpektorja, kar naj bi vam načeloma priporočil, boste verjetno pristali na zavodu in za vami se vije kolona čakajočih "žrtev". A po večkratnih nadzorih se bo tudi ta delodajalec zresnil in mogoče začel pošteno delat. Žal je tako. Lahko posredujete, imate sodno varstvo - dobljivo tožbo. A pri majhnih podjetnikih v takih razmerah je to težka odločitev. In v taki "klimi" v vašem okolju je verjetno v gostinstvu to ustaljena praksa, tako da niti ne veste, kaj bi pridobili z iskanjem nove službe.
če ste dobolj samozavestni, lahko pokličete inšpektorje. A bodite kljub temu pri delu dosledni. Kot že mnogokrat, bom še enkrat omenil, da delodajalci pričakujejo na delavčev strah pred brezposelnostjo. In to je njihov edini adut.
Mirko Slika
essa
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

vem vse to jaz,elektrik:)...v prejšnji službi se je ravno to zgodilo...zaradi delodajalčevih nepravilnih postopkov sta dve delavki prijavili inšpektorju za delo in ko je prišel na obisk so vsi delavci zaradi strahu stisnili rep med noge...zato pa je pri nas tako kot je...nihče si ničesar ne upa...mene ni strah in me ne bo strah,če bom prišla do zaključka,da me je po pogodbi delodajalec premalo plačal ozrioma,da zahteva od mene več kot lahko za tako urno postavko...imaš tudi prav,da nam poceni delovna sila iz bivših jugoslov.držav jemlje delo in si zato tudi lahko marsikateri privatnik privošči domala vsako izkoriščanje...na žalost nas vseh,ki hočemo za svoje pošteno delo tudi pošteno plačilo...to je pa cena demokracije in kapitalizma,ki počasi prihaja do nas
RESNICA JE ZADNJA BESEDA PRIHODNOSTI!!!
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Mislim, da bi bilo mnogo manj "izkoriščevalskih" delodajalcev, če ne bi bili stroški dela tako visoki. Pa ne mislim neto zneskov, ki jih dobimo delavci, temveč dajatve, ki spremljajo te zneske.
Kot delavka sem vedno na strani delavcev, po drugi strani pa vidim tudi zneske, ki jih plača delodajalec.
Ko sem svojega bivšega delodajalca spomnila na obljubljeno povišico, mi je dejal: "Saj imaš prav, v eno roko; v drugo pa vzemi kamen in si izbij iz glave!"
Odgovori