avtorska pogodba, podjemna pogodba,itd.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
fallenangel
Začetnik
Začetnik

avtorska pogodba, podjemna pogodba,itd.

Odgovor Napisal/-a fallenangel »

Lepo pozdravljeni

Zanima me ali obstaja način ko bi se lahko gospo, ki že prejema pokojnino lahko zaposlilo oz. nakazovalo zaslužek tako, da bi kljub vsemu še vedno prejemala pokojnino. To je možno kolikor vem le preko podjemne pogodbe oz. avtorske pogodbe vendar v tem primeru ne pride v upoštev. Prav tako ne pride v upoštev delna zaposlitev saj bi v tem primeru prejela pokojnino le za 4 ure dnevno drugi del (torej ponovno 4 ure dnevno) pa bi bila zaposlena.

Torej ali obstaja način kako bi lahko prejemala celotno pokojnino (torej za 8 ur dnevno) navkljub vsemu pa bi lahko prejela celoten zaslužek - in bi bila hkrati na nek način zaposlena?

V kolikor se je že kdo soočil s podobnim problemov in ima rešitev bi vam bila zelo hvaležna za pomoč.

Najlepša hvala
vocis
Računovodja
Računovodja
Kraj: Trzin
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vocis »

Glede na to, da je bil v Ur.l.72/05 črtan 183.člen v celoti (na kratko: zmanjševal je pokojnino v kolikor je upokojenec v mesecu z dodatnim delom zaslužil več kot 55% min. plače obdavčljivih dohodkov) ne vidim nobene ovire da gospo zaposlite in z njo sklenete pogodbo o zaposlitvi.
"Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je takih, ki jih lahko rešimo sami. "
Lyndon B. Johnson

vocis
fallenangel
Začetnik
Začetnik

Hvala za odgovor vendar nekako mi tudi osebno ni nekako "logično" da bi lahko nekdo, ki je že upokojen lahko bil zaposlen torej v tem primeru za določen čas in nebi utrpel nobene "škode" na področju pokojnine. Kakor mi je znano se pokojnina v primeru nove zaposlitve ukine?

Ali to ne drži? Kar se tiče presežka zaslužka pa mi je znano, da se je ukinilo tako, da sedaj kljub dodatnemu delu prejme uppokojenec celotno pokojnino + dodatni zaslužek.

Morda bi morala obrniti vprašanje in vprašati na kak način se lahko tako osebo še zaposli (s tem pa kot rečeno ne mislim na podjemno oz. avtorsko pogodbo, ker ne spada v sklop del, ki bi prišli v upoštev pri sledeči gospe)... torej pozna kdo kako drugo možnost zaposlitve pri čemer bi pokojnina ostala povsem nedotaknjena?

hvala za pomoč
silva11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a silva11 »

naj zrihta študentsko napotnico - pa bo problem rešen.

Saj vem, da je to "švercanje" vendar včasih res ne moreš drugače ob tej zakonodaji....
fallenangel
Začetnik
Začetnik

emmmm ja vendar takega se mi ne gremo :) tako da opcija odpade :)))
Odgovori