Račun v Nemčijo-EU, blago v SLO

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
uni
Super računovodja
Super računovodja

Račun v Nemčijo-EU, blago v SLO

Odgovor Napisal/-a uni »

Kako je z računom in obračunom DDV ter ostalimi evidencami, če je naročnik blaga nemško podjetje z VAT številko, njemu bo izastavljen račun, blago pa hoče , da pošljemo podjetju v Sloveniji(ki z nemškim podjetjem ni v nikakršni povezavi-le njegov kupec je).

1.Obračunamo ddv ali smo oproščeni po 1.tč.46.člena ZDDV-1?
2.Napišemo na račun to klavzulo ali ne?
3.In če smo obračuna ddv oproščeni, poročamo s kvartalnim poročilom?
(do sedaj smo imeli le pridobitve , dobav v EU pa šer nikoli, zato lepo prosim za pomoč.
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

menim, da v tem primeru oprostitev ne pride v poštev, ker blago ne bo zapustilo Slovenije.

Lp
marea
zabica155
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a zabica155 »

Poglejte si razlago v IKSu 10-11/2007 stran 202, je zelo lepo razloženo :)

Lp,

E.
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Hvala,res je lepo razloženo.Sem ravno v tem Iksu iskala, ampak te strani nisem našla, drugje pa ni tako jasno napisano-piše sicer, da je oprostitev, ko blago zapusti ozemlje Slo, vendar.. Res hvala.
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Hm, potem gre tudi v obračun ddv-o in knjigo I-rač kot domači kupec in ni kvartalnega poročila.J etako?
In tudi v GK potem zajamemo kot prihodke od prodaje doma ne v tujini?
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Menim, da kvartalnega poročila ni treba narediti in evidentirate kot prihodke na domačem trgu.

Lp
marea
zabica155
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a zabica155 »

jaz sem imela primer, ko je šlo blago na Hrvaško, račun pa v EU. Pri meni je šlo tako za navaden izvoz, kljub temu, da je bil račun izdan kupcu v EU. V davčnih evidenca bo tako tudi evidentirano, in sicer izvoz in ne pa dobava v skupnost.

za vas pa ne vem... blago ste dejansko prodali nemškemu kupcu, pa čeprav ni zapustilo slovenije, verjetno zaradi racionalizacije stroškov prevoza. kdo pa je plačal prevoz do kupčevega kupca?

jaz bi prihodke evidentirala kot prihodke z tujih trgov, sploh če je nemško podjetje dostavilo blago naprej.
Odgovori