Prokurist

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Anela
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Prokurist

Odgovor Napisal/-a Anela »

Sem iskala po forumu, pa nisem našla pravega odgovora. Kaj pomeni biti prokurist v neki firmi oz. kakšne so obveznosti prokurista? Ali je nujna podjemna pogodba ali kaj podobnega, če je prokurist oseba, ki ni zaposlena v tej firmi?
Hvala.

Anela
magdalena
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a magdalena »

Prokurist - nekdo z neomejenim pooblastilom pri poslovanju. V praksi pomeni to, da ima prokurist vsa pooblastila, kot če bi bil direktor. Lahko podpisuje pogodbe, plačilne naloge, sklepa posle,... Mislim, da ni nujno, da je zaposlen v podjetju. Njegova prokura je vpisana na sodišču v register, kjer pa pogodbe o zaposlitvi ne preverjajo.

lp

Magda
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Prokuro omenja Zakon o gospodarskih družbah.

Mirko
Anela
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Anela »

V ZGD sem našla zelo skopo napisano o prokuri (33. do 38. člen) - ali je še kaj več? Zanimajo me obveznosti oz. jamstva v primeru neuspeha družbe (npr. stečaj?). Saj to ni možno primerjati z odgovornostjo družbenikov?

Anela
kim
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a kim »

Res je da ima prokurist vsa pooblastila, da podpisuje vse dokumente kakor direktor. Edina razlika je v tem, da ne more prodati nepremičnin podjetja - npr. skladišče, poslovno stavbo ...
Glede pogodbe ne vem ali mora biti ali ne. Prepričana pa sem, da to ne more biti podjemna pogobda, saj je podjemna pogodba namenjena samo za opravljanje del, ki niso osnovna dejavnost podjetja.
Odgovori