vozilo - evidence

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tiana
Začetnik
Začetnik

vozilo - evidence

Odgovor Napisal/-a tiana »

mi lahko kdo pomaga?

kakšne evidence moram voditi če imamo osebni avto / cady v osnovnih sredstvih?
(popis kilometrov ipd..)
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Voditi morate evidenco opravljenih voženj, za vsako vožnjo zapisati prevožene kilometre ter začetno in končno stanje števca. Razviden tudi mora biti namen vožnje. Vožnje morajo biti za službene namene, če DURS ugotovi da so za privatne namene (kot privatne vožnje lahko okvalificira tudi tiste, ki niso ustrezno vpisane v evidenco), lahko zaračuna bonitete zaposlenim oziroma stroške v zvezi z vozilom okvalificira kot davčno nepriznane.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
petra1975
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a petra1975 »

POZDRAVLJENI!
Tudi jaz imam vprašanje na to temo:

1.) Ali je kakšna razlika za tovorna vozila v OS ali za osebna vozila, to sprašujem v smislu vodenja evidenc?

Hvala,

LP
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

Po moje so davkarji bolj občutljivi na evidence za osebna vozila.... ker tovorna vozila se verjetno redko uporabijo za privat namene... ravno tako mora biti tudi za tovorna vozila ustrezna evidenca, vendar bodo bolj natančni pri osebnih vozilih, s katerim lahko greš na morje, dopust, kar s tovornim bolj težko :) Razlike pa naj ne bi bilo, saj gre v obeh primerih za službena vozila. Sploh pri tovornih vozilih so verjetno evidence smiselne zaradi dokazila o počitkih itd. (kar ni za davčne namene, ampak druge).
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Kako pa "vbijete" stranki, da je to, za njih "brezvezno početje" potrebno?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

Težko... ampak vsak mesec, ko mi prinese kup računov za bencin, ga vprašam če vodi kilometre... jaz seveda tega ne kontroliram, ker to ni moje delo... moje delo je samo, da ga vsake toliko časa opozorim, da ne bo rekel, da ni vedel.
Naty

smaragd5
Nov član
Nov član

Lp

Odgovor Napisal/-a smaragd5 »

Lasnik d.o.o uporablja kombi, ki ni registriran na firmo za potrebe dela. A se mu lahko kje računi za bencin upoštevajo v strošek?

Hvala.
Nena
febo
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Pomurje

Odgovor Napisal/-a febo »

Če ni osnovno sredstvo, bencin ne morete knjižiti kot strošek. Lahko obračunavate in izplačate kilometrino.

LP :sklovn: :sklovn: :sklovn:
Odgovori