slabosti in prednosti računovodstva

Moderator: Mirko Zbačnik

mjav
Novinec
Novinec

slabosti in prednosti računovodstva

Odgovor Napisal/-a mjav »

Pozdravljeni

Mene pa zanimajo prednosti in slabosti računovodstva kot poklica?

Napišite čim več, prosim, rada bi si malo bolj predstavljala to zadevo.

Namreč sem absolventka, valda smer računovodstvo in moram priznati, da se mi je malo zamerilo tole računovodstvo, zato bi rada malo bolj razčistila tole zamero :D

Hvala za pomoč!!
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Vsekakor je poklic premalo cenjen.
Pa ne pišem zato, ker sem računovodja in bi s tem želela jokati. Načeloma sem oseba, ki se ne "buni" brez zveze.

Je pa dosti odvisno od tega, kakšne stranke imaš (če si računovodski servis) ozirama kakšni so tvoji nadrejeni. Pri meni je tako, da imam stranke, ki spoštujejo moje mnenje in me pred neobičajnimi zadevami pokličejo in povprašajo, če je in kako je ta stvar izvedljiva.

So pa drugi, ki kar sanjajo meglo in naredijo stvari, ne rečejo nič potem pa čez en mesec ali več prinesejo papirje (čeprav jih ti najmanj enkrat tedensko pozoveš, da kje pa so papirji) pa potem ugotoviš, da so si npr. "izplačali" dobiček brez da bi plačali davek in brez da bi o tem poročali DURSu. Pol pa si še ti mona, ker ne veš, da se to dela tako in da to vsi tako počnejo...

Drugače pa zahteva ogromna natančnosti, iznajdljivosti, poznavanja zakonodaje širokega spektra (ne samo striktno računovodske)... Konec koncev računovodja dobi na koncu prav vsak (no ja, skoraj vsak) poslovni dogodek v roke.

Pa dosti krat bi morali imeti računovodje tudi čarodejske sposobnosti... Nadrejeni ali stranke vse prevečkrat hočejo, da naredimo nekaj, kar se ne da ali ne zmorejo razumet, da nekaj morajo narediti..
Pa smo (kljub temu, da naredimo, da so davčno čim manj obremenjeni - na legalen način, seveda) še popljuvani, ker jim nalagamo, da morajo plačat kakšen davek in ker imamo takšne zakone... Kot da jih mi pišemo... Saj so jih oni volili tiste, ki jim sedaj zakone pišejo...

Oprosti, mogoče sem malo preveč pod vtisom mojega današnjega dne, a kaj ko je skoraj vsak dan takšen...

Še bi bilo tega za povedat... A kaj, ko moram otroka skopat in ga poslat spat...
TarasM
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a TarasM »

Delo računovodje je precej stresno, saj je on tisti
na sredini med državo in podjetniki.
Če pa to delaš s srcem, pa je to delo zelo zanimivo
in polno izzivov, kjer ti ni nikoli dolgčas.
Meni do sedaj še nikoli ni bilo žal, da sem se podala
v te vode, ker to delam res z veselje. Je pa tako
kot povsod, so boljši in so slabši dnevi, s tem se
je potrebno sprijazniti.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Vse je relativno. Ocenjevanje tudi subjektivno. To ni ravno poklic, ki ga sanjajo otroci - ko bom velik, bom računovodja. Lahko je sila suhoparen. Odvisno, kje si računovodja. Lahko to delaš zato, ker edino to znaš in si slučajno padel noter. Tako je bilo pri meni. Čeprav sem dejal, ko sem zaključil srednjo šolo, da nikoli ne bom delav v računovodstvu. V šali večkrat rečem, da delam to, kar pač znam. Ni mi žal, kasneje sem se tudi izobraževal na tem področju.

Lahko je pa sila zanimiv poklic. Tako je, kot v vsakem drugem poklicu, več ko znaš, bolje je. Nekateri so mnenja, da je to ukvarjanje s preteklostjo, da le beležiš preteklo dogajanje (znanec je dejal, da se ukvarjamo z "mrliči") - skratka dolgčas. A verjetno kot absolventka mogoče še bolj veste kot mi, da ni tako, S pravim pristopom analiziranja lahko delate čudeže. Upajte, da boste dobili službo, kjer boste lahko izkoristili "suhoparno in za nekatere brezvezno" teorijo. Žal opažam, da se mnogi ne zavedajo pomena računovodenja in možnosti, ki jih nudijo za premnoge odločitve.

Sam imam računovodski servis. Stranke so različne. Večinoma cenijo naše nasvete, Pri večini niti ne moreš izkoristiti vsega znanja, so pa tudi take, ki jim je nvaše znanje odveč in na naša opozorila gledajo zviška. A navadno je tako, da opraviš le dela, ki so nujno potreba predvsem za davne namene. Tu je lahko res malce suhoparno delo, ko le vnašaš račune. Kot računovodski servis pa imaš to prednsot, da v pogovoru s strankami spoznaš tudi težavnost drugih poklicev. Sam sem bil dolgo zaposlen v podjetju in se (upam da mi kolegi ne boste zamerili) ne morem strinjat z izjavo, da je la naš poklic zelo natančen, najbloj stresen...

Je pa res, da če hočeš biti dober računovodja, moraš znati še marsikaj, ne le računovodstva, Za stranke moramo biti tudi malce pravniki, kadrovniki, svetovalci... . Dobro pa je, da vsaj v osnovi poznaš dejavnsot, s katero se ukvarja stranka, oziroma da vsaj v osnovi poznaš podjetje, v katerem si zaposlen.

Kar se tiče natančnosti, je tako kot v mnogih drugih poklicih. Mnogokrat še veliko bolje, ker imaš možnost, da napako elegantno lahko popraviš. V marsikaterem drugem poklicu to ni možno. Stresno je le zaradi mnogih rokov - kje jih pa ni?

:spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Računovodstvo mora človek delati s srcem, to ga mora veseliti in ne dolgočasiti. Ko so povedali predhodniki, je za nekoga suhoparno..za nas, ki smo se odločili za to pa skrajno zanimivo. Vsekakor je stresno, odgovornost je velika in dan za dnem ti kdo skače po glavi. Zase bi rekla, da velikokrat pol noči premišljujem o tem in onem, sem naredila prav..ali bi morala tako narediti...in tako naprej...Nikoli ne izklopiš čisto..niti na dopustu ne...Ampak, če bi se še enkrat odločila za poklic, bi definitivno izbrala tega.

lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
mjav
Novinec
Novinec

Vsem najlepša hvala za pomoč.

se mi je zdelo, da je računovodstvo polno živcev :( namreč to ugotavljam in sem že ugotovila, ko se učim računovdske izpite (finančno, poslovodno, stroškovno rčn...)-že tle živce zgubljam pa, da bi jih še v službi...hmmm, raj ne.
sm si mislila, da bi blo to mogoče zame, sam res ne vem, ne upam se delat tle.
zdej mam nov problem, če ne mislim v računovodstvu delat, kaj naj napišem v prošnjo za delo oz. za pripravništvo? verjetno me bodo vprašali kaj sem študirala...itd...

no, še enkrat hvala pa lepo se imejte
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Ne obupajte! Teorija je eno, praksa nekaj popolnoma drugega. In le upajte lahko, da boste poleg finančnega računovodstva ptorebovali tudi znanje poslovodnega ali stroškovnega. :spomezik: Upam le, da vam je kaj znanja tudi ostalo! Brez živcev ne gre v nobenem zahtevnem poklicu, pa čeprav vas še tako veseli.

Sicer pa nikoli ne veš, kaj ti prinese življenje. Upam le, da ne boste dobili le pripravništva, pač pa tudi solidno službo. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
mjav
Novinec
Novinec

hvala za spodbudne besede!

drugače pa ne vem, če mi je še kaj znanja ostalo u glavi...mogoče nekaj malega, sigurno pa ne vse. :ssirok:
trenutno se učim za zadnji izpit (poslovodno rčn), ta je pa za obupat!!

če bi bili na začetku kot sem trenutno jaz in če bi imeli še eno možnost, bi se odločili za ta poklic?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Po pravici povem, da ko sem končal srednje šolanje sploh nisem vedel, kaj bi počel :oops: s pridobljenim znanjem na ekonomski srednji šoli. Pač nekaj v pisarni (lepo za slišat)... A če bi razmišljal s sedanjosti, bi verejtno šel ponono v ta poklic. Ne, da me tako zelo veseli, pač pa glede na dejstvo, da sem šel "na svoje" mi to še kar ustreza. Kakršen drug "posel", kjer je potreben komercialni nastop ni zame. :smodrica: . Študiji končujem tako kot vi iz računovodstva. Le za spremembo, sem se vpisal potem, ko sem že zajadral v računovodskih vodah.

Sicer pa, če bi šel še bolj nazaj v mladost in uresničil mladostne vizije, naj bi pristal v bolj "zasanjanem" poklicu. :sklovn: . :supz:
Mirko Slika
mjav
Novinec
Novinec

hihi, tle mava pa podobno razmišljanje...nekje v pisarni delat (lepo za slišat). najprej sem se vpisala na podjetništvo, pa sem se prepisala samo zato, ker če bom kdaj šla na svoje, bom že imela idejo (npr. rčn servis), ker v podjetništvu nisem imela še nobene ideje in tudi ne vem, če bi jo kdaj sploh dobila.
samo zdejle, ko spoznavam tole rčn, se samo še smejim.
jaz si želim, da imam več možnosti za poklic, da ne bi bila samo računovodja.

kaj bi v mojem primeru napisali v prošnjo za pripravništvo-a bi povedal,da študirate rčn? sploh ne vem katero delovno mesto, da napišem, če razumete.

hvala za vse tele odgovore (že od prej)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Upam, da se boste pogajali za pripravništvo z delodajalcem, ki bo skušal prikazati čimveč praktičnih računovodksih del. Računovodstvo v večjem podjetju je sila pisano, povezano tako z vsemi segmenti podjetja.

Se đe spomnite, kateri segment pokriva? Prelagam vam, da najprej opravite pripavništvo, nato pa se boste odločali dalje. In upam, da ga vam uspe najti. Moje pripravništvo je bilo lepo zastavljeno, a le po zalsugi prizadevnega sodelavca, mi je uspelo. da sem, kljub temu, da je bil program na neki točki zamrznjen, spoznal celoten proces v nekem podjetju. To mi še sedaj veliko pomeni, čeprav sem na svojem.
Mirko Slika
mjav
Novinec
Novinec

hvala za nasvet!

ja, pa kaj sm glih kr zvedla...da po novem zakonu so ukinili obvezno pripravništvo. zanimivo!!
Odgovori