Vse je relativno. Ocenjevanje tudi subjektivno. To ni ravno poklic, ki ga sanjajo otroci - ko bom velik, bom računovodja. Lahko je sila suhoparen. Odvisno, kje si računovodja. Lahko to delaš zato, ker edino to znaš in si slučajno padel noter. Tako je bilo pri meni. Čeprav sem dejal, ko sem zaključil srednjo šolo, da nikoli ne bom delav v računovodstvu. V šali večkrat rečem, da delam to, kar pač znam. Ni mi žal, kasneje sem se tudi izobraževal na tem področju.
Lahko je pa sila zanimiv poklic. Tako je, kot v vsakem drugem poklicu, več ko znaš, bolje je. Nekateri so mnenja, da je to ukvarjanje s preteklostjo, da le beležiš preteklo dogajanje (znanec je dejal, da se ukvarjamo z "mrliči") - skratka dolgčas. A verjetno kot absolventka mogoče še bolj veste kot mi, da ni tako, S pravim pristopom analiziranja lahko delate čudeže. Upajte, da boste dobili službo, kjer boste lahko izkoristili "suhoparno in za nekatere brezvezno" teorijo. Žal opažam, da se mnogi ne zavedajo pomena računovodenja in možnosti, ki jih nudijo za premnoge odločitve.
Sam imam računovodski servis. Stranke so različne. Večinoma cenijo naše nasvete, Pri večini niti ne moreš izkoristiti vsega znanja, so pa tudi take, ki jim je nvaše znanje odveč in na naša opozorila gledajo zviška. A navadno je tako, da opraviš le dela, ki so nujno potreba predvsem za davne namene. Tu je lahko res malce suhoparno delo, ko le vnašaš račune. Kot računovodski servis pa imaš to prednsot, da v pogovoru s strankami spoznaš tudi težavnost drugih poklicev. Sam sem bil dolgo zaposlen v podjetju in se (upam da mi kolegi ne boste zamerili) ne morem strinjat z izjavo, da je la naš poklic zelo natančen, najbloj stresen...
Je pa res, da če hočeš biti dober računovodja, moraš znati še marsikaj, ne le računovodstva, Za stranke moramo biti tudi malce pravniki, kadrovniki, svetovalci... . Dobro pa je, da vsaj v osnovi poznaš dejavnsot, s katero se ukvarja stranka, oziroma da vsaj v osnovi poznaš podjetje, v katerem si zaposlen.
Kar se tiče natančnosti, je tako kot v mnogih drugih poklicih. Mnogokrat še veliko bolje, ker imaš možnost, da napako elegantno lahko popraviš. V marsikaterem drugem poklicu to ni možno. Stresno je le zaradi mnogih rokov - kje jih pa ni?