vodenje knjigovodstva

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mega
Nov član
Nov član

vodenje knjigovodstva

Odgovor Napisal/-a mega »

Zanima me razlika med enostavnim in dvostavnim knjigovodstvom - ali mi lahko kdo pojasni?
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a helena »

Pri enostavnem knjigovodstvu zabeležimo vsak poslovni dogodek (na podlagi verodostojne knjigovodske listine)samo na enem mestu v knjigi prihodkov in odhodkov, pri dvostavnem knjigovodstvu pa zabeležimo(knjižimo) vsak poslovni dogodek na (najmanj) dveh mestih (kontih). Lep pozdrav!
mica
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a mica »

Spoštovani,
Na željo in prigovarjanje nekaterih poslovnih partnerjev smo se odločili, da bomo pričneli voditi knjige tudi njim. Gre zgolj za nekaj strank, s katerimi že dalj časa poslovno sodelujemo, nimajo pa rešenega tega problema, saj se s tem zaenkrat ubadajo sami. Gre v glavnem za enostavno knjigovodstvo, s.p. ki v večini niso niti davčni zavezanci. Ne vemo pa, kako začeti. Torej katero dokumentacijo nam morajo dostaviti, da bi s 1.1.2005 nastavili začetna stanja in tako pričeli s knjiženjem za poslovno leto 2005? Tukaj bi potrebovali vaš nasvet. Ali je dovolj stanje kontov na 31.12.2004? Kaj pa morajo sami v tem primeru storiti? (javiti na DURS kdo jim poslej vodi knjige ali kaj podobnega) Že vnaprej hvala za vaše odgovore.
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

MOje mnenje je, da dobite začetna stanja na dan 31.12.2004. Seveda pa tudi poročati DURS-u, kdo bo vodil knjigovodstvo, verjetno so to morali poročati tudi v lanskem letu. Verjetno boste vodili enostavno knjigovodstvo še naprej, ker bo še vedno v veljavi, odvisno od kriterijev.

Upam, da sem kaj pomagala. Pa naj še kdo kaj pripomni.:D

Upajmo na lepši dan.8-)
diana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a diana »

Najlepše je da dobite davčno napoved-v njej so vsi podatki, ki jih potrebujete za nadaljevanje. To boste potrebovali tudi za izdelavo davčne napovedi za leto 2005 (podatki prejšnjega leta-bilanca stanja,bilanca uspeha, zaloge, odprte postavke kupcev, dobaviteljev, register OS)itd. Durs bo potrebno javiti po kakšnem sistemu se vodijo poslovne knjige in kdo jih vodi za leto 2005(31.12.2004),31.01.05 pa poročilo o plačah (za dohodnino) ali izjavo, če nimajo zaposlenih, da niso izplačevali fizičnim osebam!LP

diana
Odgovori