vodenje knjigovodstva
Moderator: Mirko Zbačnik
vodenje knjigovodstva
Zanima me razlika med enostavnim in dvostavnim knjigovodstvom - ali mi lahko kdo pojasni?
Spoštovani,
Na željo in prigovarjanje nekaterih poslovnih partnerjev smo se odločili, da bomo pričneli voditi knjige tudi njim. Gre zgolj za nekaj strank, s katerimi že dalj časa poslovno sodelujemo, nimajo pa rešenega tega problema, saj se s tem zaenkrat ubadajo sami. Gre v glavnem za enostavno knjigovodstvo, s.p. ki v večini niso niti davčni zavezanci. Ne vemo pa, kako začeti. Torej katero dokumentacijo nam morajo dostaviti, da bi s 1.1.2005 nastavili začetna stanja in tako pričeli s knjiženjem za poslovno leto 2005? Tukaj bi potrebovali vaš nasvet. Ali je dovolj stanje kontov na 31.12.2004? Kaj pa morajo sami v tem primeru storiti? (javiti na DURS kdo jim poslej vodi knjige ali kaj podobnega) Že vnaprej hvala za vaše odgovore.
Na željo in prigovarjanje nekaterih poslovnih partnerjev smo se odločili, da bomo pričneli voditi knjige tudi njim. Gre zgolj za nekaj strank, s katerimi že dalj časa poslovno sodelujemo, nimajo pa rešenega tega problema, saj se s tem zaenkrat ubadajo sami. Gre v glavnem za enostavno knjigovodstvo, s.p. ki v večini niso niti davčni zavezanci. Ne vemo pa, kako začeti. Torej katero dokumentacijo nam morajo dostaviti, da bi s 1.1.2005 nastavili začetna stanja in tako pričeli s knjiženjem za poslovno leto 2005? Tukaj bi potrebovali vaš nasvet. Ali je dovolj stanje kontov na 31.12.2004? Kaj pa morajo sami v tem primeru storiti? (javiti na DURS kdo jim poslej vodi knjige ali kaj podobnega) Že vnaprej hvala za vaše odgovore.
MOje mnenje je, da dobite začetna stanja na dan 31.12.2004. Seveda pa tudi poročati DURS-u, kdo bo vodil knjigovodstvo, verjetno so to morali poročati tudi v lanskem letu. Verjetno boste vodili enostavno knjigovodstvo še naprej, ker bo še vedno v veljavi, odvisno od kriterijev.
Upam, da sem kaj pomagala. Pa naj še kdo kaj pripomni.
Upajmo na lepši dan.
Upam, da sem kaj pomagala. Pa naj še kdo kaj pripomni.
Upajmo na lepši dan.
Najlepše je da dobite davčno napoved-v njej so vsi podatki, ki jih potrebujete za nadaljevanje. To boste potrebovali tudi za izdelavo davčne napovedi za leto 2005 (podatki prejšnjega leta-bilanca stanja,bilanca uspeha, zaloge, odprte postavke kupcev, dobaviteljev, register OS)itd. Durs bo potrebno javiti po kakšnem sistemu se vodijo poslovne knjige in kdo jih vodi za leto 2005(31.12.2004),31.01.05 pa poročilo o plačah (za dohodnino) ali izjavo, če nimajo zaposlenih, da niso izplačevali fizičnim osebam!LP
diana
diana