kir

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
a
Začetnik
Začetnik

kir

Odgovor Napisal/-a a »

en pomislek imam. končnim kupcem izdajamo račune po 34. členu ZDDV, brez ID za DDV. po novem moram te račune vpisovat v iste stolpce kot račune izdanim davčnim zavezancem. zdaj pa nastopi problem. ali je potrebno v kir vpisat tudi ID za DDV za račune izdane končnim kupcem po 34. členu? od končnih kupcev je namreč nimam.

za vaše odgovore se vnaprej zahvaljujem.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

V KIR se ne vpisuje ID številke.
Mirjana
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Od kdaj pa to? Ni obvezno, vendar obstaja stolpec za to in jo lahko vpišeš??:mad:8-)
Bina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Bina »

Kot je meni znano končni potrošniki oz. nedavčni zavezanci nimajo ID številke, ampak samo davčno številko

Bina
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Ja, Lotica, lahko jo vpisujemo, vendar je ni treba.
Mirjana
nona
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a nona »

Od kdaj pa je potrebno na izdanem računu navesti ID za ddv kupca, če gre za promet v Sloveniji in je plačnik DDV izdajatelj računa??????:wink:
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Zdaj me pa res skrbi, kje pa je to napisano, da ID številke v knjigi IR ni več?

P.S. Pri nas vodimo davčne zavezance (oz.davčnim zavezancem) še vedno napišemo davčno oz. ID številko, če je končni potrošnik pa ne. Kaj pa če ima kupec davčno številko? Kam ga vpišeš? Pri nas imamo (kot sem že povedala, ne vem v katerem članku) da imamo za vse kupce enak način (obliko računa). Ga bom pa sedaj spremenila ali pa mogoče z 1.1.05.

Mislim, da s tem ni nič narobe?
:oops::mad:
anka
Super računovodja
Super računovodja

Še vedno mi ni jasno, vem da je bilo že najmanj 100x napisano, vendar jaz nisem dobila odgovora.

Od kdaj ni potrebno več pisati ID številke?

In kam (stolpci)naj vpisujem kupce, ki imajo id številko(to so davčni zavezanci)

in tiste, ki je nimajo - končni kupci.

Podatki na računu so: kraj izdaje, datum izdaje, račun št., datum opravljene storitve, opis storitve,blaga..,količina cena brez ddv, vrednost brez ddv, znesek ddv, stopnja ddv, vrednost z ddv. (To so obvezn sestavine računa, ter seveda Id številka izdajatelja ter id številka kupca). ALI IMAM PRAV? Za končne kupce in davčne zavezance imamo enako sestavo računa, razen, da končnim kupcem id številke ne vpisujem.
Ali jih še vpisujem v stolpec 11-14 in 15-18. ???

POMOČ:oops::):D
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

Anka, preberite si še enkrat (morda tudi dvakrat) 34. člen Zakona o ddv-ju. Tam piše, da id številke kupca ni potrebno napisati na izdan račun v kolikor ta kupec ni plačnik ddv-ja!!!!! To velja od 1.5.2004!
Če imajo izdani računi vse sestavine, ki ste jih našteli in tudi naslov vaše firme (tega niste navedli), jih vpisujete v kolone 11-14.
Lp
misty
Računovodja
Računovodja

Saj račun ima lahko tudi več sestavin kot jih zahteva zakon, ne sme pa jih imeti manj. Nihče ne more izdjatelju računa prepovedati pisanja id številke na račun, ni pa obvezno!
Lp
anka
Super računovodja
Super računovodja

SE opravičujem, sem pozabila. Seveda je važen tudi naslov podjetja. Prav tako, če je naziv kupca-če je davčni zavez.

Vendar ali vse vpisujem v kolone 11-14, razlikujem jih po id številki-davčni zavezanci, končni potr.-brez id številke.
Ali potlej ni potrebno več vpisovati v kolone-15-18?
misty
Računovodja
Računovodja

V zadnjem popravku Pravilnika (169.člen) je napisano, da se računi izdani po 34.členu Zakona vpisujejo v kolone 11-14, računi izdani po 35. členu Zakona pa v kolone 15-18! Če tako piše bo najbolje, da delamo tako!
Lp
Odgovori