Uskladitveni znesek

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
MOJCL
Začetnik
Začetnik

Uskladitveni znesek

Odgovor Napisal/-a MOJCL »

Prosim, če mi lahko kdo napiše, koliko je pri plačah po novem (od 1.08.2008) uskladitveni znesek (prej 56,75)

Moram hitro narediti en izračun in preden bom jaz to našla, bo verjetno že kdo prej tukaj odgovoril.

Prosim za hiter odgovor in hvala.
larasamo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: mislinja

Odgovor Napisal/-a larasamo »

Kakšen uskladitveni znesek? Ali uporabljate kakšno posebno kolektivno pogodbo?
Sonja
MOJCL
Začetnik
Začetnik

Verjetno sem res malo nerodno zapisala. Ampak sem nova na tem področju. Gospa, ki je obračunavala plače pred mano, je imela na plačilnih listah uskladitveni znesek 56,75. Ko mi je predajala delo mi je rekla, da ko bo podpisana kolektivna pogodba o izredni uskladitvi plač za leto 2007 in načinu usklajevanja plač povrač. str. in drugih osebnih prejemkih za leti 2008 in 2009, kar bo avgusta (in je tudi bila), da povišam uskladitveni znesek za procent, ki ga bodo določili. Pri nas velja kolektivna pogodba med zasebnimi delodajalci, obrtniki in delojemalci.
Sem sicer brala to kolektivno pogodbo, vendar pa iz nje vseeno ne razberem kateri je tisti pravi % povišanja- ali je to 3,9 %, za kolikor se povečajo izhodiščne plače in najnižje osnovne plače po kolektivnih pogodbah za avgust 2008.

Prosim za pomoč, ker mi resnično ni jasno in ne bi rada naredila narobe.
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

:spomezik: za MOJCL: V reviji Obrtnik 07-08/2008 je zapisano: V tabeli Zneski uskladitve se je objavljala tabela, ki je prikazovala najnižje izplačane plače po KP dejavnosti, ki zneska uskladitve še niso vključile v sistem plač oz. v osnovno plačo. V teh dejavnostih so delavci za poln delovni čas morali prejeti višji znesek plače, kot je znašala minimalna plača. Ker se je z marcem 2008 minimalna plača povečala tako, da je presegla najnižje izplačane plače, tabela ni več potrebna. To pomeni, da so vsi delavci v zasebnem sektorju spet upravičeni najmanj do minimalne plače. Iz zapisanega ugotavljam in menim, da vam uskladitvenega zneska ni potrebno več obračunavati, iz predpostavko, da bruto plača delavca mora biti najmanj v višini minimalne bruto plače, od avgusta 2008 je to 589,19 €. V zvezi s tem govori tudi nova podpisana KP za obrt in podjetništvo ( Ur. list RS št. 73/08), ki velja za člane OZS in ZDOPS, v kateri so v tarifnem delu določeni zneski najnižjih osnovnih plač. Ti so razporejeni v osem tarifnih razredov in so celo nekoliko nad povprečjem ostalih KP. V teh zneskih so zajeti tudi zneski uskladitvenega dodatka za leto 2004 in 2005. Lp - TITA
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Se strinjam s TITO. Zneski uskladitve so po novi KP že vključeni v zneskih najnižjih osnovnih plač po tarifnih razredih.

Lp
marea
MOJCL
Začetnik
Začetnik

Ja, to tako vem. Ampak ne vem, če jaz narobe razumem!? Pri nas imamo zaposleni itak višje plače kot so izhodišča v razredu. npr. jaz konkretno za ta mesec 1.095,66 bto. Od tega so postavke:

redno delo 72 ur 443,94
dod na del.dobo 6% 56,16
prazniki 8 ur 46,80
letni dopust 88 ur 514,77
usklad. znesek (do sedaj) 56,75
Torej SKUPAJ BTO 1.095,66

Glede na to, da se je naredila uskladitev izhodiščnih oz. najnižjih osnovnih plač po kolektivnih pogodbah in se je za avgust 2008 povečala za 3,9 %, predvidevam, da naj bi se naredila uskladitev tudi pri ostalih delavcih, katerih plače ne spadajo v najnižje osnovne plače. Pri nas imamo osnovno plačo določeno v pogodbi o delu. Ta je v mojem primeru 1.005,00. Ostalo mi nanesejo dod. na del. dobo, in pa uskladitveni znesek, katerega je kolegica pred menoj do sedaj priračunala plači. Sedaj pa jaz ne vem, kaj si narobe razlagam. Predvidevala sem, da se tudi plače, ki so v osnovi določene s sklenjeno pogodbo o delu uskljajujejo.

Prosim vaju, kaj menita?!

Hvala že v naprej za pomoč.
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Glede na to, da v novi kolektivni pogodbi ni navedeno, da se uskladijo tudi ostale osnovne plače, menim, da v kolikor imajo delavci višje osnovne plače kakor so navedene v novi kolektivni pogodbi, delodajalec ni več dolžan izplačevati uskladitvenega dodatka.

lp
marea
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

:) MOJCL, uskladitev plač zaradi inflacije velja za vse zaposlene delavce in sicer v skladu s sklenjenimi KP ( bodisi splošno ali branžno). O uskladitvi plače v vašem podjetju odloča vaš lastnik oz. direktor. Moje mnenje je, da uskladitveni znesek 56,75 € vključite v vašo osnovno plačo in če se odgovorna oseba, strinja, da vsem svojim zaposlenim še za 3,9% poveča osnovno plačo, je seveda za vse vas cool. Torej se vam bo še za teh 3,9% povečala osnovna plača vsem zaposlenim. Sicer pri vašem izračunu 6% dod. na delovno dobo - 56,16 € ( sicer na hitro sem računala) - od katere osnove je izračunan? Pogovorite se z odgovorno osebo in skladno s sklepom popravite osnovne plače vsem zaposlenim. Lp - TITA
MOJCL
Začetnik
Začetnik

Tita, hvala za odgovor. To sem želela slišat, če prav razumem. Se mi zdi, da ne bi bilo "fer", da se plače nič ne dvignejo, če je inflacija.

Bom pripravila in se pogovorila z nadrejenimi.

lp in hvala.
Odgovori