DOHODNINA ZA AVTORSKI HONORAR

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tibaut
Računovodja
Računovodja

DOHODNINA ZA AVTORSKI HONORAR

Odgovor Napisal/-a tibaut »

Hrvaški državljan dela pri nas po avtorski pogodbi in mu plačujemo honorar ter davčni v sloveniji dohodnino.Ali ob ob koncu leta lahko to prijavi v Sloveniji ali na Hrvaškem? V Sloveniji nima začasnega bivališča.
sanja
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a sanja »

Mi imamo zaposlene tuje državljane - hrvate, brez začasnega bivališča v Sloveniji.
Konec leta prijavimo davčni njihove prihodke in dohodnino. Samo oni niso davčni zavezanci v Sloveniji, če ne prebivajo v Sloveniji več kot 6 mesecev.
Vi jim plačate vse davke v Sloveniji. Na Hrvaškem nič ne prijavi.
Pozdrav. Sanja
tibaut
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a tibaut »

Hvala. Mi jim torej plačamo dohodnino. Se pravi, on ker je hrvaški drž. nima možnosti nikjer dobiti dohodnino nazaj? Je to vam logično? Imate za delavce delovna dovoljenja, so le ta potrebna tudi če dela na Hrvaškem za Slovenijo?

Hvala gospa Sanja in prosim za odgovor
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Kolikor mi je jasen obrazec za prijavo dohodnine je tam tudi stolpec: dohodki doseženi v tujini. Glede na to, da so države bivše Jugoslavije po vsej verjetnosti obdržale podobne sisteme kot smo jih imeli prej, imajo gotovo tudi oni možnost prijave dohodkov ki so jih dosegli v tujini in tam tudi plačali akontacijo dohodnine. To da bi jo dobili nazaj, pa se mi zdi malo težje, ker so bile akontacije plačane v drugi državi. Razen če obstajajo dogovori med državami?

lp

katrijn
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Vse o tem piše v IKSu 7-8/03, obravnavajo različne možnosti. Vendar pa med Slovenijo in Hrvaško, tako kot nekaterimi drugimi evropskimi državami, ni sklenjen sporazum o izogibanju dvojnemu obdavčevanju in če prav razumem zakon in ta sestavek v IKSu nimajo možnosti dobiti dohodnine nazaj.
LP:???::D:)

Martika
Odgovori