DOHODNINA ZA AVTORSKI HONORAR
Moderator: Mirko Zbačnik
DOHODNINA ZA AVTORSKI HONORAR
Hrvaški državljan dela pri nas po avtorski pogodbi in mu plačujemo honorar ter davčni v sloveniji dohodnino.Ali ob ob koncu leta lahko to prijavi v Sloveniji ali na Hrvaškem? V Sloveniji nima začasnega bivališča.
Mi imamo zaposlene tuje državljane - hrvate, brez začasnega bivališča v Sloveniji.
Konec leta prijavimo davčni njihove prihodke in dohodnino. Samo oni niso davčni zavezanci v Sloveniji, če ne prebivajo v Sloveniji več kot 6 mesecev.
Vi jim plačate vse davke v Sloveniji. Na Hrvaškem nič ne prijavi.
Pozdrav. Sanja
Konec leta prijavimo davčni njihove prihodke in dohodnino. Samo oni niso davčni zavezanci v Sloveniji, če ne prebivajo v Sloveniji več kot 6 mesecev.
Vi jim plačate vse davke v Sloveniji. Na Hrvaškem nič ne prijavi.
Pozdrav. Sanja
Kolikor mi je jasen obrazec za prijavo dohodnine je tam tudi stolpec: dohodki doseženi v tujini. Glede na to, da so države bivše Jugoslavije po vsej verjetnosti obdržale podobne sisteme kot smo jih imeli prej, imajo gotovo tudi oni možnost prijave dohodkov ki so jih dosegli v tujini in tam tudi plačali akontacijo dohodnine. To da bi jo dobili nazaj, pa se mi zdi malo težje, ker so bile akontacije plačane v drugi državi. Razen če obstajajo dogovori med državami?
lp
katrijn
lp
katrijn
Vse o tem piše v IKSu 7-8/03, obravnavajo različne možnosti. Vendar pa med Slovenijo in Hrvaško, tako kot nekaterimi drugimi evropskimi državami, ni sklenjen sporazum o izogibanju dvojnemu obdavčevanju in če prav razumem zakon in ta sestavek v IKSu nimajo možnosti dobiti dohodnine nazaj.
LP:???::D:)
Martika
LP:???::D:)
Martika