ddv in cassasconti

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ody
Nov član
Nov član

ddv in cassasconti

Odgovor Napisal/-a ody »

Pomagajte mi, cisto sem ze zmedena: ce imate z dobavitelji placilne pogoje in vam priznajo npr. ce placate v 14 dneh 2% cassasconta, ali potem znizujete osnovo za DDV za vhodne fakture ali ne????? Kako to resujete? Nasi lastniki-tujci, si ne znizujejo osnove za DDV, samo obveznost za dobavitelja. Kako to resujete?
matica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a matica »

Mi imamo tako z našimi kupci. V primeru predčasnega plačila jim priznamo cassasconto, za kar jim potem izstavimo dobropis. S tem dobropisom si mi potem zmanjšamo izhodni DDV, oni pa seveda zmanjšajo vhodni DDV. Kako pa je s tujci pa ne bi vedela. Po mojem mnenju je enaka logika, ampak raje počakajte še na mnenje koga dugega.

lp, Vesna
volkica
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a volkica »

Mi delamo tako tudi s tujcu, čeprav nam nekateri trdijo, da oni za njihove potrebe ne potrebujejo pisnega dokumenta in naj jim ne pošiljamo po pošti teh dobropisov. Mi pa kar vztrajno to delamo....
Tujec nam nič ne potrjuje, da si popravlja DDV, saj to po zakonu ni potrebno.
LP Volkica
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Tudi jaz bi se rada prepričala, da delam prav. Tudi mi poslujemo veliko s tujino, s podjetjem iz Nemčije. Če plačamo v roku 14 dni, je priznan 2% popust. Dobropisa ne izstavljajo. Jaz sem letos zneske samo stornirala, zmanjšala 4 in 2 - dobavitelja. Rezultat je isti, kot če bi zmanjševala tudi DDV, vendar bi rada naredila tako, kot je prav. V računovodja.com novičkah je bilo namreč tudi pojasnilo DURS 4230-378/2007, z dne 11.06.2008, v katerem med drugim piše:
- če zavezanec dobiva količinske bonuse od dobaviteljev iz SLO ali drugih držav članic, ne prejme pa dokumenta o naknadni spremembi davčne osnove od dobavitelja, sam izda dokument, na podlagi katerega popravi dobitek vstopnega ddv.
Torej, verjetno se lahko potem to uporabi tudi za cassasconto?
Lp :)
volkica
Začetnik
Začetnik

Točno to drži.
Mi smo si sami oblikovali obrazec in delamo tako
LP Volkica
irma73
Začetnik
Začetnik
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a irma73 »

Tudi mi delamo isto, namesto da bi dobavitelj izstavil dobropis, mi izstavimo bremepis (debit noto), vendar pa me zanima kako vi to knjižite. Ali zmanjšujete nabavno vrednost blaga (npr. 660), ali 702 ali strošek, ali je mogoče to finančni prihodek??
TINNNA
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a TINNNA »

Mi imamo enako situacijo z dobaviteljem iz Nemčije, kot Lotica, torej 2% popust za plačilo v roku 14 dni in oni prav tako ne izstavljajo dobropisov. Do sedaj smo knjižili znesek, zmanjšan za 2% - po navodilu računovodje in se meni zdi to vse skupaj preveč enostavno. Dejansko nimam nobenega dokumenta zadaj za to knjižbo kot potrdilo o zmanjšanem znesku plačila. Rada bi naredila tako, da bo prav. Zato me zdaj zanima, kakšen dokument si naj sama izdam? Kako bi naj to sploh izgledalo?
volkica
Začetnik
Začetnik

Zmanjsamo nabavno vrednost materiala oz. blaga.
To ni financni prihodek!!!
Obrazec smo oblikovali kar sami, podobno kot je dbp., kar v Wordu ali Excelu
LP Volkica
TINNNA
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a TINNNA »

Torej k vsakemu računu priložim ta obrazec, na katerem piše, za koliko se je zmanjšala nabavna vrednost in posledično tudi DDV. Knjižim pa samo zmanjšano vrednost ali najprej celotno vrednost in potem v minus ta popust (na osnovi tega obrazca)?
Ja to mi je jasno, da ni finančni prihodek!
casper
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a casper »

Ojla!

Mi imamo eneko le da mi priznavamo 5% casscotno za plačilo v roku...
Potem nam kupci niso nič pošiljali pa sem sama izstavila doborpis in ddv odbijala na dan njihovega plačila in ta doborpis knjižila kot

Pozneje poračunani popusti in rabati (drugi odhodki)

Potem so naenkrat začeli oni pošiljait bremepis za znesek sedaj mi je računovodkinja rekla da ga poknjižim kot strošek in konto 7600 in 2200?
Ali je to prav ali si s tem zmanjšujemo prihodke od prodaje (kar si dejansko jih)
Več je vredna ena izkušnja kot sedem modrih pravil.
XXXX
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a XXXX »

Plačamo manj, in izstavimo bremepis za skonto in s tem znižamo ddv.
Odgovori