ddv in cassasconti
Moderator: Mirko Zbačnik
ddv in cassasconti
Pomagajte mi, cisto sem ze zmedena: ce imate z dobavitelji placilne pogoje in vam priznajo npr. ce placate v 14 dneh 2% cassasconta, ali potem znizujete osnovo za DDV za vhodne fakture ali ne????? Kako to resujete? Nasi lastniki-tujci, si ne znizujejo osnove za DDV, samo obveznost za dobavitelja. Kako to resujete?
Mi imamo tako z našimi kupci. V primeru predčasnega plačila jim priznamo cassasconto, za kar jim potem izstavimo dobropis. S tem dobropisom si mi potem zmanjšamo izhodni DDV, oni pa seveda zmanjšajo vhodni DDV. Kako pa je s tujci pa ne bi vedela. Po mojem mnenju je enaka logika, ampak raje počakajte še na mnenje koga dugega.
lp, Vesna
lp, Vesna
Tudi jaz bi se rada prepričala, da delam prav. Tudi mi poslujemo veliko s tujino, s podjetjem iz Nemčije. Če plačamo v roku 14 dni, je priznan 2% popust. Dobropisa ne izstavljajo. Jaz sem letos zneske samo stornirala, zmanjšala 4 in 2 - dobavitelja. Rezultat je isti, kot če bi zmanjševala tudi DDV, vendar bi rada naredila tako, kot je prav. V računovodja.com novičkah je bilo namreč tudi pojasnilo DURS 4230-378/2007, z dne 11.06.2008, v katerem med drugim piše:
- če zavezanec dobiva količinske bonuse od dobaviteljev iz SLO ali drugih držav članic, ne prejme pa dokumenta o naknadni spremembi davčne osnove od dobavitelja, sam izda dokument, na podlagi katerega popravi dobitek vstopnega ddv.
Torej, verjetno se lahko potem to uporabi tudi za cassasconto?
Lp
- če zavezanec dobiva količinske bonuse od dobaviteljev iz SLO ali drugih držav članic, ne prejme pa dokumenta o naknadni spremembi davčne osnove od dobavitelja, sam izda dokument, na podlagi katerega popravi dobitek vstopnega ddv.
Torej, verjetno se lahko potem to uporabi tudi za cassasconto?
Lp
Mi imamo enako situacijo z dobaviteljem iz Nemčije, kot Lotica, torej 2% popust za plačilo v roku 14 dni in oni prav tako ne izstavljajo dobropisov. Do sedaj smo knjižili znesek, zmanjšan za 2% - po navodilu računovodje in se meni zdi to vse skupaj preveč enostavno. Dejansko nimam nobenega dokumenta zadaj za to knjižbo kot potrdilo o zmanjšanem znesku plačila. Rada bi naredila tako, da bo prav. Zato me zdaj zanima, kakšen dokument si naj sama izdam? Kako bi naj to sploh izgledalo?
Ojla!
Mi imamo eneko le da mi priznavamo 5% casscotno za plačilo v roku...
Potem nam kupci niso nič pošiljali pa sem sama izstavila doborpis in ddv odbijala na dan njihovega plačila in ta doborpis knjižila kot
Pozneje poračunani popusti in rabati (drugi odhodki)
Potem so naenkrat začeli oni pošiljait bremepis za znesek sedaj mi je računovodkinja rekla da ga poknjižim kot strošek in konto 7600 in 2200?
Ali je to prav ali si s tem zmanjšujemo prihodke od prodaje (kar si dejansko jih)
Mi imamo eneko le da mi priznavamo 5% casscotno za plačilo v roku...
Potem nam kupci niso nič pošiljali pa sem sama izstavila doborpis in ddv odbijala na dan njihovega plačila in ta doborpis knjižila kot
Pozneje poračunani popusti in rabati (drugi odhodki)
Potem so naenkrat začeli oni pošiljait bremepis za znesek sedaj mi je računovodkinja rekla da ga poknjižim kot strošek in konto 7600 in 2200?
Ali je to prav ali si s tem zmanjšujemo prihodke od prodaje (kar si dejansko jih)
Več je vredna ena izkušnja kot sedem modrih pravil.