Zavezanec za DDV: DA ali NE?
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Zavezanec za DDV: DA ali NE?
Moja strnka je trenutno še "popoldanec", se pravi, da nima še veliko prometa, niti še ne ve, kako se bo dejavnost razvila. Problem nastaja predvsem pri pridobivanjo posla, ker kot nezavezanec za DDV, v kolikor bi upošteval njegove dejanske nabavne stroške enostavno ne "pride zraven". Zato je spustil ceno (pomotoma ali namerno, ne vem) na vrednost brez DDV-ja. Ob površnem pregledu ene izmed ponudb sem ugotovil, da je znesek DDV pokril z rabatom dobavitelja, zaslužek pa je del njegovega dela. A dolgoročno je tako poslovanje slabo. Poleg montaže gorilnikov opravlja še tudi druga elektroinštalaterska oziroma hišna opravila, kjer je vrednost storitev lahko le njegovo delo, ni vhodnega DDV-a od nabav.
Vprašanje se postavlja, ali postati zavezanec za DDV ali ne? Če gre za primer, ki sem ga predhodno že opisal, se mu to splača, predvsem finančni vpliv različnih stopenj. A prometa je zaenkrat malo. A glede vrednosti gorilcev je lahko promet 25.000 € hitro presežen.
Kaj menite?
Vprašanje se postavlja, ali postati zavezanec za DDV ali ne? Če gre za primer, ki sem ga predhodno že opisal, se mu to splača, predvsem finančni vpliv različnih stopenj. A prometa je zaenkrat malo. A glede vrednosti gorilcev je lahko promet 25.000 € hitro presežen.
Kaj menite?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Pri storitvenikih, ki nimajo veliko stroškov in s tem možnosti za
vstopni DDV se registracija za DDV zavezanca ne izplača.
Vsaj jaz sem tako ugotovila, ko sem naredila izračun za nekaj
primerov. Vhodni DDV je strošek(pri storitvenikih jih vedno manjka)
Ni pa DDV evidenc in obračunov - stroški računovodstva so nižji
in za končne potrošnike so njihove storitve ponavadi cenejše.
vstopni DDV se registracija za DDV zavezanca ne izplača.
Vsaj jaz sem tako ugotovila, ko sem naredila izračun za nekaj
primerov. Vhodni DDV je strošek(pri storitvenikih jih vedno manjka)
Ni pa DDV evidenc in obračunov - stroški računovodstva so nižji
in za končne potrošnike so njihove storitve ponavadi cenejše.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Vem, a "problem" je v tem, da on dobi material (simbolična cena) npr. po 1.200 z DDV, proda pa, če ni zavezanec po 1.200, če bi bil pa zavezanec pa po 1.085. Vendar če da on vo ponudbo, ko nastopa kot ponudnik pravni osebi zavezanki z stroškovno ceno 1.000, če ni zavezanec pa z 1.200, a slednja cena ni konkurenčna, v kolikr pa spusti na 1.000, morda krije razliko z maržo. A tako poslovanje na dolgi rok ne pelje nikamor. Mogoče le v začetku,m da pebrodi prvo krizno obdobje, ko še n ve, kaj in kako bo sabo ("bubertete" svojega podjetja).
Načeloma sem jaz za vstop.
Načeloma sem jaz za vstop.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Nezavezanec za DDV na svojih računih ne obračuna DDV-ja, in si ga tudi ne sme odbijati. Prejet račun je strošek skupaj z DDV.
Zavezanec za DDV si na svojih računih obračuna DDV (storitev je toliko "dražja"), a si lahko od vhodnih računov tega odbije. Plača, ali pa zahteva nazaj le razliko. Zato je davek na dodano vrednost. Ne plačaš vsega davka na računih in ne zahtevaš vsega nazaj, pač pa le razliko.
Sicer se pa moje prvotno vprašanje rešuje s tem, da bo podjetnik verjetno z januarjem začel "polni" s.p. in se takrat tudi registriral za namene DDV.
Zavezanec za DDV si na svojih računih obračuna DDV (storitev je toliko "dražja"), a si lahko od vhodnih računov tega odbije. Plača, ali pa zahteva nazaj le razliko. Zato je davek na dodano vrednost. Ne plačaš vsega davka na računih in ne zahtevaš vsega nazaj, pač pa le razliko.
Sicer se pa moje prvotno vprašanje rešuje s tem, da bo podjetnik verjetno z januarjem začel "polni" s.p. in se takrat tudi registriral za namene DDV.
Mirko
Mirko

Hvala za odgovor. Ne vem, če sem dobro razumel a mislim, da nekdo kdo je nezavezanec DDVja, ko stvar - materijal kupi za nadaljno vgradnjo in pri tem dobi popust-rabat od dobavitelja mora naprej vgraditi-prodati po isti ceni kateri je on plačal. Prosim, če mi kdo razloži, če je moje razmišljanje pravilno. V tem primiru dobi rabat končni kupec ne pa podjetnik. Še enkrat vnaprej hvala za odgovore.
[quote="ivank"]Hvala za odgovor. Ne vem, če sem dobro razumel a mislim, da nekdo kdo je nezavezanec DDVja, ko stvar - materijal kupi za nadaljno vgradnjo in pri tem dobi popust-rabat od dobavitelja mora naprej vgraditi-prodati po isti ceni kateri je on plačal. Prosim, če mi kdo razloži, če je moje razmišljanje pravilno. V tem primiru dobi rabat končni kupec ne pa podjetnik. Še enkrat vnaprej hvala za odgovore.[/quote]
Ne glede na status za DDV nima odobreni rabat nobene neposredne , zlasti ne prisilne povezave s ceno, po kateri zaračunate kupcu. lp
Ne glede na status za DDV nima odobreni rabat nobene neposredne , zlasti ne prisilne povezave s ceno, po kateri zaračunate kupcu. lp