Imam problem:
Naš dobavitelj nam zaračunava zamudne obresti, ki jih mi vztrajno zavračamo. Konec leta 2007 so spet izdali obresti v višini 1.600,00 eur in si jih tudi poknjižili. Mi smo jih zavrnili, vendar je problem v tem, da so nam oni za tri verižne kompenzacije poslali specifikacije zapiranja računov, v katerih so bile upoštevane tudi te obresti. Mi pa smo te specifikacije potrdili. Ker smo šele sedaj ugotovili zakaj se nam stanje ne ujema (ker imajo oni knjižene obresti, mi pa ne), smo želeli to uskladiti, vendar oni vztrajajo, da moramo obresti poknjižiti, ker smo potrdili specifikacije in to tudi na sodišču obvelja kot dokazilo, da se z obrestmi strinjamo. Verjetno imajo prav?! Ali sploh lahko kaj storimo, da bi nam te obresti odpisali?
Prosim za pomoč, ker res ne vem kaj storiti.
zamudne obresti
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Iz distance je zadeva malce paradoksalna. Mogoče me boste malce narobe razumeli, da tudi sam sem delal v nekem podjetju, kjer se je zavračanje obresti dogajalo. A gre tu za dobre poslovne odnose, mogoče. A bolj s strani dobvielja. Najprej zamujamo s plačilom, ko se stranka "odzove" pa ... . Sicer so pa situacije lahko tudi opravičljive, ker nekdo tudi nam ni plačal.....
Če vi najamete kredit pri banki, se verjetno za obresti ne boste pogajali ob vračilu, temveč so vam znani pogoji pod katerimi vam banka kredit dodeli. Podobna situacija je ob nabavi blaga, matriala. Če ob določenem roku ne plačate dolga, vas dobavielj dejansko kreditira. V kokkor imate dolgov več kot terjatev, lahko trdimo, da vas dobavitelji financirajo. Iz tga stališča, malce z drugega pogleda, je ta cena denarja še nizka.
Če se vi postavite v položaj dobavitelja, pa je to cena ali "kazen" (kakor koli razumete) za zamudo. Dobavielj je na določen čas računal na sredstva, ki jih ni prejel. V nujnih primerih bi bil primoran najeti kredit....
V kolikor se to ne zgodi pogosto, je odpis razumljiv, v kolkor je pa to "stalnica", je pa potrebo ramišljati o vzrokih in jih odprviti. Vem pa, da so pogajanja o odpisu obrsti kar pogosta in mogoče že kar normalne.
Če vi najamete kredit pri banki, se verjetno za obresti ne boste pogajali ob vračilu, temveč so vam znani pogoji pod katerimi vam banka kredit dodeli. Podobna situacija je ob nabavi blaga, matriala. Če ob določenem roku ne plačate dolga, vas dobavielj dejansko kreditira. V kokkor imate dolgov več kot terjatev, lahko trdimo, da vas dobavitelji financirajo. Iz tga stališča, malce z drugega pogleda, je ta cena denarja še nizka.
Če se vi postavite v položaj dobavitelja, pa je to cena ali "kazen" (kakor koli razumete) za zamudo. Dobavielj je na določen čas računal na sredstva, ki jih ni prejel. V nujnih primerih bi bil primoran najeti kredit....
V kolikor se to ne zgodi pogosto, je odpis razumljiv, v kolkor je pa to "stalnica", je pa potrebo ramišljati o vzrokih in jih odprviti. Vem pa, da so pogajanja o odpisu obrsti kar pogosta in mogoče že kar normalne.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko