zamudne obresti

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
janjavrt
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

zamudne obresti

Odgovor Napisal/-a janjavrt »

Imam problem:
Naš dobavitelj nam zaračunava zamudne obresti, ki jih mi vztrajno zavračamo. Konec leta 2007 so spet izdali obresti v višini 1.600,00 eur in si jih tudi poknjižili. Mi smo jih zavrnili, vendar je problem v tem, da so nam oni za tri verižne kompenzacije poslali specifikacije zapiranja računov, v katerih so bile upoštevane tudi te obresti. Mi pa smo te specifikacije potrdili. Ker smo šele sedaj ugotovili zakaj se nam stanje ne ujema (ker imajo oni knjižene obresti, mi pa ne), smo želeli to uskladiti, vendar oni vztrajajo, da moramo obresti poknjižiti, ker smo potrdili specifikacije in to tudi na sodišču obvelja kot dokazilo, da se z obrestmi strinjamo. Verjetno imajo prav?! Ali sploh lahko kaj storimo, da bi nam te obresti odpisali?

Prosim za pomoč, ker res ne vem kaj storiti.
EdIsA
Začetnik
Začetnik
Kraj: Izola

Odgovor Napisal/-a EdIsA »

Če ste zamujali s plačilo, vam ima dobavitelj pravico zaračunati zamudne obresti vi pa jih morate plačati.
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

:wink: Verjetno stanja odprtih obveznosti in terjatev (IOP) niste uskladili, s tem, da ste verižno kompenzacijo potrdili, bi bilo tudi prav in v poslovnem duhu, knjižiti obračun zamudnih obresti ( niste navedli razlog, zakaj zavračate obresti ?) , kako bi lahko zapirali terjatve in obveznosti na podlagi podpisane verižne kompenzacije. Glede na to, da vztrajno obračune zam. obresti zavračate dobavitelju, bi bil prvi korak, da se medsebojno dogovorite o nadaljem obračunavanju zam. obresti in prav tako, če bo na to dobavitelj pristal, da vam že zaprte zam.obresti zmanjša z dobropisom. Predvsem menim, da je v vašem primeru prioriteta medsebojni dogovor o zaračunavanju zam. obresti ter doslednjih uskladitvah terjatev in obveznosti. Mogoče še kdo? Lp - TITA
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Naš dobavitelj nam zaračunava zamudne obresti, ki jih mi vztrajno zavračamo.

Pregovor sicer pravi, da je vztrajnost lepa čednost, ampak kakšna je vaša osnova za zavračanje? lp
janjavrt
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a janjavrt »

Veliko prometa imamo z njimi in jih zato vsakič prosimo, da nam obresti odpišejo....
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Ja, takšno prakso poznam, za odpis obresti..ampak iz izkušenj vem, da jih skoraj nikoli ne odpišejo 100%. Nek odstotek teh obresti je treba na koncu le plačati.

lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Iz distance je zadeva malce paradoksalna. Mogoče me boste malce narobe razumeli, da tudi sam sem delal v nekem podjetju, kjer se je zavračanje obresti dogajalo. A gre tu za dobre poslovne odnose, mogoče. A bolj s strani dobvielja. Najprej zamujamo s plačilom, ko se stranka "odzove" pa ... . Sicer so pa situacije lahko tudi opravičljive, ker nekdo tudi nam ni plačal.....

Če vi najamete kredit pri banki, se verjetno za obresti ne boste pogajali ob vračilu, temveč so vam znani pogoji pod katerimi vam banka kredit dodeli. Podobna situacija je ob nabavi blaga, matriala. Če ob določenem roku ne plačate dolga, vas dobavielj dejansko kreditira. V kokkor imate dolgov več kot terjatev, lahko trdimo, da vas dobavitelji financirajo. Iz tga stališča, malce z drugega pogleda, je ta cena denarja še nizka.

Če se vi postavite v položaj dobavitelja, pa je to cena ali "kazen" (kakor koli razumete) za zamudo. Dobavielj je na določen čas računal na sredstva, ki jih ni prejel. V nujnih primerih bi bil primoran najeti kredit....

V kolikor se to ne zgodi pogosto, je odpis razumljiv, v kolkor je pa to "stalnica", je pa potrebo ramišljati o vzrokih in jih odprviti. Vem pa, da so pogajanja o odpisu obrsti kar pogosta in mogoče že kar normalne.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori