vinjeta za samozaposlenega

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
neni
Začetnik
Začetnik

vinjeta za samozaposlenega

Odgovor Napisal/-a neni »

Veliko je bilo že napisanega glede vinjet, vendar nisem zasledila kako pa je glede upoštevanja stroška pri samozaposlenemu, ki nima avta v osnovnih sredstvih in si sicer po potnem nalogu obračuna kilometrino. Pojasnilo sem si že prebrala....Razlagam si pa lahko tudi: če uporabljam krajšo pot(uporaba vinjete) je strošek za kilometrino manjši (ker je manj kilometrov) torej si lahko dam vinjeto v strošek. Upoštevam pa tudi 5.odstavek 35.člena ZDDPO-2 (povračilo stroškov prevoza na službeni poti).
Hvala - še za kakšne komentar!
LP
birsa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a birsa »

kilometrina je pač kilometrina: priznan strošek zaradi porabe goriva, amortizacije avtomobila, registracije in zavarovanja vozila....
Vinjeta pa je dejansko strošek cestnine. Po starem je bil pač strošek cestnine, če sem se vozil po avtocesti, in imel cestninski račun, danes kupim vinjeto, ki velja celo leto, če se vozim vsak dan po avtocesti, ali samo dvakrat letno. Cestnino vsekakor smem upoštevati kot strošek, seveda če imam tudi nekaj potnih nalogov letno na relacijah, kjer avtocesta sploh obstaja. Po nekih pojasnilih dursa pripada 1 vinjeta letno.
Se pa sam sprašujem: imam kombinirano vozilo, privatno (ne kot osnovno sredstvo), z njim peljem službeno tovore, ki presegajo možnost prevoza z os. avtom. Drugače uporabljam običajen osebni avto. Po mojem mnenju bi tudi v takem primeru moral durs dovoliti dve vinjeti kot strošek. Vaša mnenja ?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Jaz sem za davčno priznanje stroška vinjete, v kolikor so opravljene službene poti na AC, v nasprotnem primeru pa ne.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
neni
Začetnik
Začetnik

Moje mnenje je, da gre vinjeta v strošek tudi zaradi tega, ker se npr. pelješ po obvoznici okog LJ (in moraš nujno imeti vinjeto). Mislim (Birsa), da bi lahko tudi za drugo vozilo bila vinjeta kot strošek, če navedeš razlog.
LP in še enkrat hvala za mnenje!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Jaz avtomatsko pravim AC, obvozice seveda spadajo zraven.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

birsa: Se pa sam sprašujem: imam kombinirano vozilo, privatno (ne kot osnovno sredstvo), z njim peljem službeno tovore, ki presegajo možnost prevoza z os. avtom. Drugače uporabljam običajen osebni avto. Po mojem mnenju bi tudi v takem primeru moral durs dovoliti dve vinjeti kot strošek.

Menim, da prevoz tovora presega okvir priznanih stroškov službenega potovanja - uporaba osebnega avta, kilometrina in vinjeta.
Po mojem pripada samo vinjeta za osebni avto. lp
neni
Začetnik
Začetnik

Jaz se ne strinjam s Starčijem: kaj pa če ne bi imel primernega vozila - bi pač moral enega najeti - tu pa tudi nastajajo stroški (verjetno večji kot če sam opraviš to delo), potni nalog pa se pač izda za službeno pot (tudi če je to prevoz tovora)-če je pač potrebna dostava. Verjetno pa je odvisno tudi od registrirane dejavnosti.
Odgovori