konkurenčna klavzula

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
zlatka
Novinec
Novinec

konkurenčna klavzula

Odgovor Napisal/-a zlatka »

Pozdravljeni,
imam vprašanje za primer prepovedi konkurence v pogodbi o zaposlitvi. V pogodbi o zaposlitvi, ki mi je prenehala pred približno enim mesecem, je tudi člen, ki določa, da ob prenehanju del. razmerja delavcu pripada 1,5 neto plače ob upoštevanju določil pogodbe (da ne greš delat h konkurenčni firmi ali da sam tega posla ne opravljaš...). Jaz nisem šla delat h konkurenčni formi, ampak v čisto drugo branžo. Bivši šef mi je rekel, da to določilo za izplačilo iz pogodbe lahko uveljavljam, če mu dam na vpogled novo pogodbo o zaposlitvi in pa fotokopijo prijave o novi zaposlitvi. Teh določil pa v stari pogodbi ni. Ali to bivši delodajalec res lahko zahteva za izplačilo tega nadomestila? :roll:
Moje mnenje je, da je nova pogodba osebna stvar med mano in novim delodajalcem in da lahko staremu mogoče dam prijavo samo na vpogled, saj je iz nje razvidno, za katero firmo gre in na njej je tudi opis del in delovnega mesta.
Prosim za vaše mnenje.
Hvala.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Mogoče se motim, a osebno menim, da je konkurenčna klavzula pogojena tudi z dolžnostjo bivšega delodajalca izplačevati "odškodnino" skladno s konkurenčno klavzulo določen čas po prenehanju zaposlitve.

Poglejte prispevka:
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=887
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=893

Obveznost soštovanja imata obe strani. Citiram le del, ki je za vas pomemben:
V primeru, da se s POZ ne dogovori denarnega nadomestila za spoštovanje konkurenčne klavzule, je la ta neveljavna.
(POZ - pogodba o zaposlitvi).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
zlatka
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a zlatka »

Hvala za ta odgovor oz. linka na članek.

V mojem primeru gre za določeno denarno nadomestilo s strani delodajalca in je tudi zapisano v POZ. Delodajalec se tudi strinja z izplačilom, vendar kot pogoj navaja, kot sem že napisala: novo pogodbo oz. pogodbo z novim delodajalcen na vpogled in fotokopijo prijave o novi zaposlitvi. Moje vprašanje je, ali to lahko zahteva? Ta pogoj v pogodbi s starim delodajalcem ni nikjer zapisan, ali je to mogoče kje zakonsko določeno?
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Če piše dobesedno o konkurenčni firmi, potem morate nekako dokazati, da ne gre za konkurenčno firmo - da firma ne opravlja iste dejavnosti. lp
Odgovori