Plače izplačane, prispevki ne

Moderator: Mirko Zbačnik

kr neki
Nov član
Nov član

Plače izplačane, prispevki ne

Odgovor Napisal/-a kr neki »

Sem lastnik firme in imam zaposlenega delavca. V letu 2008 sem plače normalno izplačeval, vendar pa obrazcev nisem pošiljal na davčno, ker bi mi verjetno takoj blokirali račun. Prispevki niso bili plačani, plačan je bil samo davek od regresa.
Zanima me katere podatke oddam sedaj davčni do 31.01. in kaj nam bodo obračunali pri dohodnini (še najbolj me zanima za delavca).

Hvala za odgovor
epson
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a epson »

do 31.1.2009 boste oddali samo podatke za izplačan regres, če ne boste na DURS oddali REK-1 za izplačane plače naknadno (po dogovoru z referntko na DURS-u). Obračune boste morali oddati in plačatri prispevke že zaradi pokojninske dobe.
kr neki
Nov član
Nov član

Sej to mi je logično, da moram prispevke plačati, ne vem pa kako bom delavcu povedal, da ni plačanih prispevkov.
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

V letu 2008 sem plače normalno izplačeval, vendar pa obrazcev nisem pošiljal na davčno, ker bi mi verjetno takoj blokirali račun. Prispevki niso bili plačani, plačan je bil samo davek od regresa.

Kaj pa ima pošiljanje obrazcev opraviti s plačilom prispevkov in/ali blokiranim računom? Vedno se najde način da se prispevki plačajo. Kako boste pa sedaj pokrili luknjo za leto 2008? S tem ste delavcu ''ukradli'' eno leto.
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

kr neki napisal/-a:Sej to mi je logično, da moram prispevke plačati, ne vem pa kako bom delavcu povedal, da ni plačanih prispevkov.
Še dobro, da se mu ni kaj zgodilo in bi potreboval zdravniško pomoč..bi debelo pogledal, ko bi ugotovil, da niti zavarovan ni... :?
Malo bolj odgovorni bodite, do zaposlenega :x

lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
kr neki
Nov član
Nov član

katrijn napisal/-a:V letu 2008 sem plače normalno izplačeval, vendar pa obrazcev nisem pošiljal na davčno, ker bi mi verjetno takoj blokirali račun. Prispevki niso bili plačani, plačan je bil samo davek od regresa.

Kaj pa ima pošiljanje obrazcev opraviti s plačilom prispevkov in/ali blokiranim računom? Vedno se najde način da se prispevki plačajo. Kako boste pa sedaj pokrili luknjo za leto 2008? S tem ste delavcu ''ukradli'' eno leto.
Delamo v gradbeništvu, zato tudi pride lahko do večje vrzeli v pretoku denarja. Kot sem povedal, sem hotel v decembru pokriti celotne prispevke, vendar se ni izšlo tudi zaradi slabega vremena. Na žalost!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Jaz na zadevo ne gledam tako alarmantno; obrazci se pošiljajo, ko je izplačan davčni odtegljaj ali davek. Tega ni bilo in zato ni tudi oddaje obrazcev. Tu nastopi drug moment, zamuda plačila prispevkov - te morate poravnati na dan izplačila dohodka.

kaj bi storil na vašem mestu? Vložil bi samoprijavo ob hkratnem plačilu prispevkov (kolikor je pač možno) ter obračunal zamudne obresti po navodilu glede oddaje samoprijave. Dohodke bi proočal letos, pazil bi le, da bi jih vnašal pod rubriko "dohodki ki se povprečijo", razen decemberske plače.

Gradbena panoga je specifična in zelo odvisna tudi od vremena. Mogoče bi bilo dobro "akumulirat" sredstva, mogoče kakne kratkoročni vrednostni papirji,..... ?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

katrijn: S tem ste delavcu ''ukradli'' eno leto.

Če /ker bo sedaj plačal, mu ni nič ukradel. lp
gea
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a gea »

Mene pa zanima nekaj. Plače za november smo nakazali, prispevkov za november pa do danes še nismo plačali. Ker pripravljam podatke za dohodnino za zaposlene, me zanima, kaj napisati pod datum plačila davka za november...pustim kar prazno, ali kaj?
Najlepša hvala za pomoč. Lep pozdrav, gea
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Pripravljate podatke za dohodnino, in če ta ni plačana, nimate kaj poročat. Pred časom, ko smo lahko prispevke še plačevali z zamikom 7 dni, je veljal datum izplačila v namen poročanja datum plačila davkov in prispevkov.

Vsaj tako jaz mislim...
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Ne strinjam se, Mirko, sedaj oddajamo podatke o izplačanih dohodkih in gea mora poročati tudi o novembrski plači in o dohodnini in o prispevkih, kot da so plačani. Davčna ima zavedeno terjatev do izplačevalca dohodka in bo prej ali slej dobila plačane prispevke in dohodnino. Če prispevki in dohodnina niso plačani, to ne pomeni, da delavec ni dobil dohodka in da ni treba poročat o tem dohodku.
Gea, jaz ponavadi napišem datum, ko sem izplačala neto plačo.

Mirjana
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Adut poroča se o izplačanih dohodkih. Ko poročaš na ZPIZ pa poročaš o obračunanih dohodkih.
Odgovori