Dohodnina - vzdrževani družinski član

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
student85
Nov član
Nov član

Dohodnina - vzdrževani družinski član

Odgovor Napisal/-a student85 »

Pozdravljeni!

Sem študent, oče me je imel v službi prijavljenega kot vzdrževanega družinskega člana. Zanima me, ali lahko jaz kljub temu v dohodninski napovedi izpolnem, da nisem vzdrževani družinski član? Seveda me oče zato v svoji napovedi ne bo navedel kot vzdrževanega člana. Je tako ravnanje dovoljeno?

Hvala za odgovor, lp.
Ajla
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Ajla »

Seveda je dovoljeno!

Oba z očetom morata (rok za oddajo tega obrazca je 31.1.2009)izpolniti obrazec "Vloga za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane člane pri informativnem izračunu dohodnine za leto 2008" in sicer vi v točki 1. in oče v točki 2.

Lp
Ajla
Ajla
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

P.S.
Se opravičujem za netočen odgovor.
Vi, kot študent ne izpolnjujete zgoraj omenjene vloge, le oče mora izpolniti Vlogo v točki 2., s tem pa vas davčni organ ne bo upošteval kot olajšavo pri očetu.

Lp
Ajla
student85
Nov član
Nov član

Hvala za hiter odgovor.

Torej jaz kot študent izpolnem informativni izračun za dohodnino, medtem ko pa mora oče izpolniti le omenjeni obrazec (Vloga za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane člane pri informativnem izračunu dohodnine za leto 2008) ?
Ajla
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Davčne napovedi ti ni potrebno oddajati. Davčna uprava bo namreč na podlagi podatkov, ki jih je dobila od zavezancev za posredovanje podatkov (študentski servis...) do 31.5.2009 poslala informativne izračune dohodnine. Od dneva vročitve ima prejemnik 15 dnevni rok za ugovor. če se i zračunom v informativnem izračunu strinjate, ta samodejno postane odločba o odmeri dohodnine.
Informativnega izračuna dohodnine ne prejmete v primeru, če dohodki od katerih se plačuje dohodnina (nakazila studentskih servisov, pokojnina po starših, avtorski honorarju, plače...) v letu 2008 niso presegli 2.959,60 EUR.

Oče pa naj le pohiti, časa je le še en dan :)
Ajla
Gordana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Brežice

Odgovor Napisal/-a Gordana »

Seveda je potrebno dodati, da bo v tem primeru oče imel doplačilo dohodnine,
ker se mu je med letom upoštevala olajšava, katere pa se bo zdaj odrekel. Izračunajte si
kaj se bolj izplača.
Gordana
student85
Nov član
Nov član

Še enkrat hvala za odgovor!

Ali bo moral oče poleg doplačila dohodnine še karkoli vračati drugega vračati? Skrbi me namreč dejstvo, da je tekom celega leta prejemal olajšave na osnovi mene.

Ali so online elektronski izračuni korektni? So izračunani zneski merodajni in končni?

Hvala, lp
Ajla
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Vaš oče bo "najbrž" moral doplačati nekaj dohodnine, vračati pa mu zaradi olajšave med letom ne bo treba ničesar.
Če že imate podatke o dohodkih (tako vi, kot vaš oče) je priporočljivo, da v informativnem izračunu preverite kaj je za vaju najbolje. Izračuni so po mojih izkušnjah točni.

Lp
Ajla
student85
Nov član
Nov član

Še zadnjič hvala z moje strani! Imate kavo v dobrem :wink:
Odgovori