Račun za tujino
Moderator: Mirko Zbačnik
Račun za tujino
Prosim, če mi lahko kdo pove kako se napiše oz. kaj mora vsebovati račun za tujino. Račun je v eurih in zanima me ali mora vsebovati tudi DDV. ALi mora biti napisan v angleščini itd. Račun bo za podjetje na Češkem. Je mogoče kje dobiti primer takšnega računa.
Jaz nisem nikjer to pobrala. Sicer pa sem napisala, da mora biti besedilo v Slovenščini in Angleščini in preračunana vrednost v EUR. Vprašajte na Zvezo računovodij G. Koželja. Sicer pa se velikokrat zgodi, da predvsem iz Nemčije dobivamo račune samo v nemškem jeziku brez prevoda v angleščino. In predstavljajte si kaj to pomeni za enega Primorca. 
Na zadnjem seminarju na temo DDV je bilo rečeno, da je račun lahko napisan tudi v tujem jeziku in v evrih, davčna osnova in znesek DDV pa morata biti OBVEZNO izražena v tolarjih.
Sedaj pa imam tudi jaz eno vprašanje : Ministrstvo za finance je poslalo pojasnilo, kjer ugotavlja, da je nakup plovila, ki je namenjen za reševanje in pomoč na morju lahko oproščen plačila davka na dodano vrednost. Zanima me ali so oproščene tudi vse ostale nabave v zvezi z tem plovilom napr. nakup motorja za čoln, dodatna oprema za reševanje,.. in ali je lahko račun brez DDV če se ga uporablja tudi v izobraževalne namene in ne samo - izključno - za namen reševanja in pomoči na morju.
lep pozdrav in hvala za pomoč
Tina
Sedaj pa imam tudi jaz eno vprašanje : Ministrstvo za finance je poslalo pojasnilo, kjer ugotavlja, da je nakup plovila, ki je namenjen za reševanje in pomoč na morju lahko oproščen plačila davka na dodano vrednost. Zanima me ali so oproščene tudi vse ostale nabave v zvezi z tem plovilom napr. nakup motorja za čoln, dodatna oprema za reševanje,.. in ali je lahko račun brez DDV če se ga uporablja tudi v izobraževalne namene in ne samo - izključno - za namen reševanja in pomoči na morju.
lep pozdrav in hvala za pomoč
Tina