Stroški prevoza na delo

Moderator: Mirko Zbačnik

medvedek
Novinec
Novinec

Stroški prevoza na delo

Odgovor Napisal/-a medvedek »

Pozdravljeni!

Ne dolgo tega sem se zaposlil v podjetju, ki je izven kraja mojega stalnega prebivališča ( cca 80km ).Ker je to kar nekaj vožnje in že v času študija sem živel v tem kraju imam v najem stanovanje, ki mi povzroča kar nekaj stroškov( tu nisem prijavljen ).
Pred nastopom dela sem moral napisati izjavo, da živim v tem stanovanju, ki je od podjetja oddaljeno približno 5km.
Tako mi sedaj delodajalec plačuje minimalne stroške prevoza na delo.
Zanima me ali mi je delodajalec dolžan plačevati stroške prevoza iz kraja stalnega prebivališča???

Hvala za odgovor!
Medvedek
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Stroski prevoza na delo in iz dela se povrnejo s kraja, kjer imate stalno ali pa zacasno bivalisce (prijavljeno).
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Nova uredba o višini povračil stroškov je uvedla nov termin in sicer "
običajno prebivališče".Nič več,kje si stalno ali pa začasno prijavljen,ampak od kje dejansko hodiš oz.se voziš na delo.
MdeBarca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a MdeBarca »

Kar je končno!!! tudi prav. Prej so se namreč pojavljale anomalije tipa stalno prebivališče npr. Piran, vsi pa so vedeli, da dotični živi v Mariboru )kjer je tudi delal) pri izvenzakonski partnerici in ni prijavljen. Tako je le-ta izkoriščal zakon in delodajalca z zneskom do katerega v resnici ni bil upravičen.

Voila, :shudic:
MdeBarca

"Poišči si delo v katerem uživaš, pa ti ne bo treba nikoli več delati!"
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Ampak osebne zadeve so osebne. Nisem za izkoriščanje z ene ali druge strani, vendar lahko živiš drugje kot si prijavljen in o tem nisi dolžan obvestiti delodajalca - vsaj jaz menim tako - če nisi uradno na tistem naslovu. Pri nas je kar nekaj primer(k)ov, vključno z menoj, ki smo prijavljeni na enem naslovu, že veliko let pa živimo na drugem, kjer nikoli nismo in ne bomo prijavljeni ne stalno ne začasno. Ker sta oba bivališča v Ljubljani, je vseeno, sicer pa ne bi bilo. :!:
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a metalica »

In kaj nam resnično pomaga izraz "običajno" prebivališče, ali v primeru pritožbe bomo dokazovali na podlagi "rekla-kazala", s pričami?
Če ima kdo kakšno idejo, prosim.
Lep pozdrav.
metalica
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Kako vi razumete običajno prebivališče v Uredbi. Živiš drugje, na delo pa se v bistvu voziš "domov" kjer si prijavljen. Običajno prebivališče je po mojem tam, kjer dejansko živiš, imaš družina, prijavljen si pa še na "starem" naslovu ...? :svprasaj:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Ja uredba definira pojem "običajno"

Običajno prebivališče po tej uredbi je prebivališče delojemalca, ki je najbližje mestu opravljanja dela. Drugo prebivališče delojemalca je običajno prebivališče po tej uredbi le, če se delojemalec od tam vsaj štirikrat tedensko vozi na mesto opravljanja dela.
bana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a bana »

Mi smo imeli primer, ko se je delavec preselil 160 km od delovnega mesta. Seveda je prinesel potrdilo o uradni prijavi stalnega prebivališča in tudi podpisal izjavo, da dejansko tam prebiva. Prišlo pa je do težave, ko je strošek prevoza na delo znašal skoraj toliko kot njegova neto plača. Ker je lastnik , ki je mimogrede tujec, padel dol, ko je videl kakšen je ta strošek je zahteval, da se mu prekine pogodba in za to delovno mesto najde drugega delavca, kar pa nekako ni šlo, čeprav zakon o delovnih razmerjih pravi, da se pogodba o zaposlitvi lahko spremeni, če pride do bistvenih sprememb pogojev, ki so veljalo ob zaposlitvi. Na koncu so se nekako dogovorili za stroške prevoza, je bilo pa zanimivo, ko so ob večjih snežnih padavinah javljali, da velika večine zamuja na delo, naš junak zgodbe pa je bil že 10 minut prej v službi. Človek upravičeno podvomi, ali res prebiva tam, ali pa je to le pokvarjen način za povečanje neto plače.
Patsy
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Patsy »

Pri teh zadevah vidiš, koliko je delavec dejansko pošten.

Tudi sama imam stalno prebivališče drugje kot začasno in nikoli nisem tega izkoriščala, niti prej, ko je še obstajala ta možnost, niti ko se je spremenilo na "običajno prebivališče".

Drugače ima pa delodajalec vso pravico preveriti kje delavec ima "običajno prebivališče".
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Malo za hec: v mojih srednješolskih časih v času sneženja niso zamudili samo tisti, ki so morali najprej pol ure pešačiti, nato pa se še kakšno uro voziti z avtobusom ;)
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Poznana mi je praksa, ko se delodajalci ravno zaradi takih "izumiteljev" zavarujejo s klavzulo v pogodbi o zaposlitvi, da delavcu pripada prevoz na delo največ za razdaljo od bivališča v času sklenitve DR.

V takih primerih izjemoma niso delodajalci tisti "ta žleht". lp
Odgovori