Stroški prevoza na delo
Moderator: Mirko Zbačnik
Stroški prevoza na delo
Pozdravljeni!
Ne dolgo tega sem se zaposlil v podjetju, ki je izven kraja mojega stalnega prebivališča ( cca 80km ).Ker je to kar nekaj vožnje in že v času študija sem živel v tem kraju imam v najem stanovanje, ki mi povzroča kar nekaj stroškov( tu nisem prijavljen ).
Pred nastopom dela sem moral napisati izjavo, da živim v tem stanovanju, ki je od podjetja oddaljeno približno 5km.
Tako mi sedaj delodajalec plačuje minimalne stroške prevoza na delo.
Zanima me ali mi je delodajalec dolžan plačevati stroške prevoza iz kraja stalnega prebivališča???
Hvala za odgovor!
Medvedek
Ne dolgo tega sem se zaposlil v podjetju, ki je izven kraja mojega stalnega prebivališča ( cca 80km ).Ker je to kar nekaj vožnje in že v času študija sem živel v tem kraju imam v najem stanovanje, ki mi povzroča kar nekaj stroškov( tu nisem prijavljen ).
Pred nastopom dela sem moral napisati izjavo, da živim v tem stanovanju, ki je od podjetja oddaljeno približno 5km.
Tako mi sedaj delodajalec plačuje minimalne stroške prevoza na delo.
Zanima me ali mi je delodajalec dolžan plačevati stroške prevoza iz kraja stalnega prebivališča???
Hvala za odgovor!
Medvedek
Kar je končno!!! tudi prav. Prej so se namreč pojavljale anomalije tipa stalno prebivališče npr. Piran, vsi pa so vedeli, da dotični živi v Mariboru )kjer je tudi delal) pri izvenzakonski partnerici in ni prijavljen. Tako je le-ta izkoriščal zakon in delodajalca z zneskom do katerega v resnici ni bil upravičen.
Voila,
Voila,
MdeBarca
"Poišči si delo v katerem uživaš, pa ti ne bo treba nikoli več delati!"
"Poišči si delo v katerem uživaš, pa ti ne bo treba nikoli več delati!"
Ampak osebne zadeve so osebne. Nisem za izkoriščanje z ene ali druge strani, vendar lahko živiš drugje kot si prijavljen in o tem nisi dolžan obvestiti delodajalca - vsaj jaz menim tako - če nisi uradno na tistem naslovu. Pri nas je kar nekaj primer(k)ov, vključno z menoj, ki smo prijavljeni na enem naslovu, že veliko let pa živimo na drugem, kjer nikoli nismo in ne bomo prijavljeni ne stalno ne začasno. Ker sta oba bivališča v Ljubljani, je vseeno, sicer pa ne bi bilo. 
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Kako vi razumete običajno prebivališče v Uredbi. Živiš drugje, na delo pa se v bistvu voziš "domov" kjer si prijavljen. Običajno prebivališče je po mojem tam, kjer dejansko živiš, imaš družina, prijavljen si pa še na "starem" naslovu ...? 
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Mi smo imeli primer, ko se je delavec preselil 160 km od delovnega mesta. Seveda je prinesel potrdilo o uradni prijavi stalnega prebivališča in tudi podpisal izjavo, da dejansko tam prebiva. Prišlo pa je do težave, ko je strošek prevoza na delo znašal skoraj toliko kot njegova neto plača. Ker je lastnik , ki je mimogrede tujec, padel dol, ko je videl kakšen je ta strošek je zahteval, da se mu prekine pogodba in za to delovno mesto najde drugega delavca, kar pa nekako ni šlo, čeprav zakon o delovnih razmerjih pravi, da se pogodba o zaposlitvi lahko spremeni, če pride do bistvenih sprememb pogojev, ki so veljalo ob zaposlitvi. Na koncu so se nekako dogovorili za stroške prevoza, je bilo pa zanimivo, ko so ob večjih snežnih padavinah javljali, da velika večine zamuja na delo, naš junak zgodbe pa je bil že 10 minut prej v službi. Človek upravičeno podvomi, ali res prebiva tam, ali pa je to le pokvarjen način za povečanje neto plače.
Pri teh zadevah vidiš, koliko je delavec dejansko pošten.
Tudi sama imam stalno prebivališče drugje kot začasno in nikoli nisem tega izkoriščala, niti prej, ko je še obstajala ta možnost, niti ko se je spremenilo na "običajno prebivališče".
Drugače ima pa delodajalec vso pravico preveriti kje delavec ima "običajno prebivališče".
Tudi sama imam stalno prebivališče drugje kot začasno in nikoli nisem tega izkoriščala, niti prej, ko je še obstajala ta možnost, niti ko se je spremenilo na "običajno prebivališče".
Drugače ima pa delodajalec vso pravico preveriti kje delavec ima "običajno prebivališče".