bilanca stanja enostavno računovodstvo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
neti
Nov član
Nov član

bilanca stanja enostavno računovodstvo

Odgovor Napisal/-a neti »

sem s.p. ki vodi knjige po enostavnem računovodstvu.

Zanima me kaj je potrebno vnesti v bilanco stanja.

Na aktivi ima samo stanje na trr 149,21 eur.

Na pasivi pa obveznosti do Telekom, obveznost za prispevke za socialno varnosti samozaposlenih, obveznost do davčnega urada za nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč, ter obveznosto do obrtne zbornice Slovenije. Vse te obveznosti so bile plačane v januarju 2009. Skupaj 280,95 eur.
Potem imam dobiček 5.306 eur

Zdaj bi pa rada uskladila aktivo in pasivo. Kako ?
V prejšnih temah sem zasledila da je nekdo vključil tudi obveznost do gospodinjstva (kaj to pomeni).

PREJŠNJA LETA NISEM NIKOLI NAREDILA BILANCE STANJA. ZDAJ ME PA ZANIMA, V KAKŠNEM PREKRŠKU SEM. ALI LAHKO POŠLJEM KAKŠNE POPRAVKE. ZELO ZELO ME SKRBI.
Ajla
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Ajla »

Podatki, ki jih morate izkazovati v BS, nimajo nobene veze s tem ali vodite knjige enostavno ali dvostavno. Sestavine zaključnih računov so pri obeh načinih vodenja knjig enake.
Torej: Bilanca stanja je sestavljena in aktive in pasive. Kot ste ugotovila že sama, se morata obe strani izenačiti.
Aktiva = Pasiva

Na aktivi izkazujete:
osnovna sredstva - amortizacija
terjatve (poslovne, finančne in do podjetnika)
denarna sredstva (na trr in blagajni)

Na pasivi pa:
obveznosti (finančne, poslovne)
podjetnikov kapital

Če pa zraven upoštevam vaše vprašanje, ki ste ga postavili pred tem, lahko rečem, da na aktivi izkazujete tudi terjatev do države, saj ste akontacijo dohodnine plačali preveč. Znesek preplačila gre v terjatev.
Težko boste uskladili stanja, brez predhodnih zneskov, ki se nanašajo na leto 2007.

Toliko na kratko. Če bi imela več podatkov, bi lažje pomagala.

Lp
Ajla
neti
Nov član
Nov član

Hvala za odgovor. Ko pridem domov, bom posredovala več podatkov, da bova lahko naredili bs.

Zanima me, kako je pa s tem, ker sem prejšnja leta izpustila bs, ali je to kaj narobe, ali je to kakšen prekršek, ali je potrebno komu javiti in napako odpraviti?

hvala za odgovor.

lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Zastavlja se pomembno vprašanje. Če ste v preteklih letih ugotavljali davčno osnovo na podlagi dejanskih odhodkov in prihodkov in ste davčnemu organu predlagali davčni obračun akontacije dohodnine od dohodkov iz dejavnosti, je sestavni del tega obračuna tudi izkaz poslovnega izida in bilanca stanja. Če ste ta dva obrazca oddali AJPES-u, ju ni bilo potrebno oddajati davčnemu organu. In če tega niste naredili, bi vas posledično davčni organ opomnil, da tega niste storili.

Meni se poraja odgovor: da ste v preteklih letih morda bili "normiranec" - ugotavljali ste davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov (25% dohodkov)?

lp
neti
Nov član
Nov član

Živijo.

Ne nism bila normiranec.
Davčni obračun sem oddala na podlagi prihodkov in odhodkov.
Ajpesu sem predložila bs in ipi. Bs je bila prazna, nič podatkov ni bilo vpisanih. Zraven davčnega obračuna pa nism prilagala bs in ipi, ker sem predložila v Ajpes.

Ali je kaj narobe če je bila bs vsa leta prazna?

lp
Ajla
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Ajla »

Zanimivo!

Kdo bi si mislil, da so to spregledali na Ajpesu :) Ste BS in IPI na Ajpes pošiljali na papirju?
Ajla
neti
Nov član
Nov član

Ja na papirju, vendar sem oddal praze obrazec BS.

Ali je mogoče predpisana kakšna kazen za to?

lp
Odgovori