sem s.p. ki vodi knjige po enostavnem računovodstvu.
Zanima me kaj je potrebno vnesti v bilanco stanja.
Na aktivi ima samo stanje na trr 149,21 eur.
Na pasivi pa obveznosti do Telekom, obveznost za prispevke za socialno varnosti samozaposlenih, obveznost do davčnega urada za nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč, ter obveznosto do obrtne zbornice Slovenije. Vse te obveznosti so bile plačane v januarju 2009. Skupaj 280,95 eur.
Potem imam dobiček 5.306 eur
Zdaj bi pa rada uskladila aktivo in pasivo. Kako ?
V prejšnih temah sem zasledila da je nekdo vključil tudi obveznost do gospodinjstva (kaj to pomeni).
PREJŠNJA LETA NISEM NIKOLI NAREDILA BILANCE STANJA. ZDAJ ME PA ZANIMA, V KAKŠNEM PREKRŠKU SEM. ALI LAHKO POŠLJEM KAKŠNE POPRAVKE. ZELO ZELO ME SKRBI.
bilanca stanja enostavno računovodstvo
Moderator: Mirko Zbačnik
Podatki, ki jih morate izkazovati v BS, nimajo nobene veze s tem ali vodite knjige enostavno ali dvostavno. Sestavine zaključnih računov so pri obeh načinih vodenja knjig enake.
Torej: Bilanca stanja je sestavljena in aktive in pasive. Kot ste ugotovila že sama, se morata obe strani izenačiti.
Aktiva = Pasiva
Na aktivi izkazujete:
osnovna sredstva - amortizacija
terjatve (poslovne, finančne in do podjetnika)
denarna sredstva (na trr in blagajni)
Na pasivi pa:
obveznosti (finančne, poslovne)
podjetnikov kapital
Če pa zraven upoštevam vaše vprašanje, ki ste ga postavili pred tem, lahko rečem, da na aktivi izkazujete tudi terjatev do države, saj ste akontacijo dohodnine plačali preveč. Znesek preplačila gre v terjatev.
Težko boste uskladili stanja, brez predhodnih zneskov, ki se nanašajo na leto 2007.
Toliko na kratko. Če bi imela več podatkov, bi lažje pomagala.
Lp
Torej: Bilanca stanja je sestavljena in aktive in pasive. Kot ste ugotovila že sama, se morata obe strani izenačiti.
Aktiva = Pasiva
Na aktivi izkazujete:
osnovna sredstva - amortizacija
terjatve (poslovne, finančne in do podjetnika)
denarna sredstva (na trr in blagajni)
Na pasivi pa:
obveznosti (finančne, poslovne)
podjetnikov kapital
Če pa zraven upoštevam vaše vprašanje, ki ste ga postavili pred tem, lahko rečem, da na aktivi izkazujete tudi terjatev do države, saj ste akontacijo dohodnine plačali preveč. Znesek preplačila gre v terjatev.
Težko boste uskladili stanja, brez predhodnih zneskov, ki se nanašajo na leto 2007.
Toliko na kratko. Če bi imela več podatkov, bi lažje pomagala.
Lp
Ajla
Zastavlja se pomembno vprašanje. Če ste v preteklih letih ugotavljali davčno osnovo na podlagi dejanskih odhodkov in prihodkov in ste davčnemu organu predlagali davčni obračun akontacije dohodnine od dohodkov iz dejavnosti, je sestavni del tega obračuna tudi izkaz poslovnega izida in bilanca stanja. Če ste ta dva obrazca oddali AJPES-u, ju ni bilo potrebno oddajati davčnemu organu. In če tega niste naredili, bi vas posledično davčni organ opomnil, da tega niste storili.
Meni se poraja odgovor: da ste v preteklih letih morda bili "normiranec" - ugotavljali ste davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov (25% dohodkov)?
lp
Meni se poraja odgovor: da ste v preteklih letih morda bili "normiranec" - ugotavljali ste davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov (25% dohodkov)?
lp
Živijo.
Ne nism bila normiranec.
Davčni obračun sem oddala na podlagi prihodkov in odhodkov.
Ajpesu sem predložila bs in ipi. Bs je bila prazna, nič podatkov ni bilo vpisanih. Zraven davčnega obračuna pa nism prilagala bs in ipi, ker sem predložila v Ajpes.
Ali je kaj narobe če je bila bs vsa leta prazna?
lp
Ne nism bila normiranec.
Davčni obračun sem oddala na podlagi prihodkov in odhodkov.
Ajpesu sem predložila bs in ipi. Bs je bila prazna, nič podatkov ni bilo vpisanih. Zraven davčnega obračuna pa nism prilagala bs in ipi, ker sem predložila v Ajpes.
Ali je kaj narobe če je bila bs vsa leta prazna?
lp