Račun od banke-bančna proviz.

Moderator: Mirko Zbačnik

anka
Super računovodja
Super računovodja

Račun od banke-bančna proviz.

Odgovor Napisal/-a anka »

Račun od banke-bančna provizija gre v knjigo ddv. Pa me zanima, sicer ima vse sestavine računa , razen tega, da ni ddv-ja ne obračunava, kaj uporabite za številko dokumenta-računa?

Jaz uporabim kar datum od kdaj do kdaj smo uporabljali (plačevali račune preko TRR ali polog na TRR..) Torej napr.
02.10.2004-09.10.2004.
Lep jutrišnji dan

Upam, da bo kaj bolj prijazno.[:D]
slavica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a slavica »

Pri banki, kjer dobivam mesečne obračune, napišem enostavno npr. obračun IX. Bolj pa ne skrbi banka, ki ne pošilja obračununov, ne računov, ampak provizijo enostavno odtegne z računa!?
naša
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a naša »

Mi imamo tri banke, ena pošlje račun za provizijo s številko računa, je vse bp, druga si trga direktno iz TTR, pač knjižim na glavno knjigo, tretja pa včasih pošlje račun - odvisno za kakšno provizijo gre, pa tudi dam številko računa kar datum, tako da imamo izkušnje vseh sort. Pomembno je, da na firmi v računovodstvu vemo za kaj se gre.
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

NLB je zelo površna kar se tega tiče. Kljub večkratnim dopisom še vedno ne pišejo polnega naziva samo ime in priimek. Nobene številke obračuna. Skratka taka banka baje največja pri nas pa je očitno lahko površna.

Lidija
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a helena »

Anka, tudi sama se lovim pri teh številkah dokumentev, ki bi naj bili računi, pa onih od nezavezancev za DDV. Sem že razmišljala, da bi si nastavila posebno temeljnico in bi tam vpisovala vse takšne račune in jim preko temeljnice dodelila zaporedne številke pod nazivom - neregistrirani računi, ali kaj podobnega. (ni mi pa ta ideja najbolj všeč, zato še čakam, če bo kdo pogruntal kaj boljšega. Lep pozdrav!
anka
Super računovodja
Super računovodja

Sicer pa so se že malo popravili. Vsaj banka pri nas. Od začetka ni pisala imena na "računu", niti datuma, niti kraja izdaje t.i. računa od provizije. Sedaj je boljše. vendar nam še vedno ne napišejo polnega imena, vendar pa se s tem ne obremenjujem.

Lep dan

A.8-):wink:
slavica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Za plačilni promet s tujino sem od NKBM dobila izpisek "obračunane in hkrati plačane opravnine za plačilni promet s tujino" zbirno za celi mesec. Izpisek je brez številjke. Spodaj piše samo : V skladu s 4. tč. 34. čl. ZDDV ID št. naročnika oz. kupca ni obvezen element.
Ker sem smatrala, da izpisek nima vseh elementov, ga nisem knjižila kot račun. Provizijo sem preko banke poknjižila kar na 4150. Ali imam prav?
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Jaz pa kot številko računa v takih primerih napišem kar interno številko, s katero sicer označimo vsak dokument. LP Alena
magdalena
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a magdalena »

Tudi jaz.

lp

Magda
naša
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a naša »

Moje mnenje je, da se lahko knjiži v glavno knjigo na 4150, če pa pošljejo račun, se pa lahko račun knjiži na 4150. V bistvu je na koncu obračunskega obdobja vse na enem kontu.
anka
Super računovodja
Super računovodja

Jaz knjižim račun na konto 2200 in 4150, ko pa odtrgajo zaprem 2200 in zmanjšam 1100. Tako je bilo vsakokrat. KO je bila še app in je obračunavala provizijo, je bil račun bolj pregleden oz. tudi s številko računa.

Pa še naprej lep dan.8-)
slavica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Torej ni nujno da gre v P-RAČ. Kaj pa obresti, ki jih banka kar pripiše? Na seminarju so rekli, da morajo iti preko P-RAČ!
Odgovori