Preveč plačano

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

anka
Super računovodja
Super računovodja

Preveč plačano

Odgovor Napisal/-a anka »

Kupcu smo izdali račun za xx sit. On je plačal preko TRR računa. Vendar je nakazal preveč. Kako naj to konec leta upoštevam.Ali naj mu izdam kakšen dobropis, da ima toliko v dobrem? KUpec je bil končni kupec.[?][8D]

Če kdo ve[:I]
REMA
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a REMA »

Če je kupec vaša stalna stranka, potem mu lahko izstavite dobropis,
sicer pa bi mu jaz preplačani znesek vrnila.:wink:
anka
Super računovodja
Super računovodja

Kupec ni stalna stranka.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Vrnil bi mu denar, dobropis mislim da ni potreben, ker gre le za preplačilo in ne za preveč zaračunan znesek.

Mirko
maja berk
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a maja berk »

Jaz bi mu preveč plačani znesek vrnila brez dobropisa, saj bo tako najbolj prav.:):D8-):oops:
anka
Super računovodja
Super računovodja

Kako se to "vidi" na koncu leta?
Rok
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Rok »

Na konto kartici kupca bo saldo v dobro.:)

Lp8-):D
anka
Super računovodja
Super računovodja

Ali se lahko izda dobropis, v smislu, da če še kaj kupci, da ima toliko v dobrem?
Ali mogoče kdo ve, koliko je šifra za nakazilo fizični osebi v tem primeru, npr. za plačevanje je A3011, za polog A0011, kaj pa v takem primeru (v primeru, da mu vrnemo)-preko TRR na TRR?

:)POmoč:oops::???:
Lep dan:D
matevž
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a matevž »

Predvidevam, da je bila vaša faktura pravilna in je bilo samo plačilo previsoko. Če je tako, potem bi bil kakršenkoli dobropis napačen. O dobroimetju lahko kupca kvečjemu obvestite.
Jaz sem v podobnih primerih (plačilo je bilo iz TRR na TRR) preplačilo enostavno vrnila. Uporabila sem šifro 3011, isto kot za plačilo faktur.

Lep pozdrav
anka
Super računovodja
Super računovodja

Zakaj dobropis ali karkoli podobnega ne pride v upoštev. Npr.
Isti kupec v tem letu pri nas kupi še nekaj blaga. KO blago dobi mu izdamo račun. Znesek je skupek vrednost brez ddv + ddv. Za izplačilo pa je znesek z ddv. Znesek za plačilo pa je znesek brez ddv+ddv=xx sit, vendar zmanjšan za znesek, ki ga ima v dobrem. Po moje to ni nič narobe?
Ali je to možno?

:???:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Zakaj toliko kompliciranja? Gre enostavno za preplačilo (denarni tok). Lahko pa to plačilo upoštevate tudi pri naslednjem računu. Z dobropisom v bistvu ne bi napravili nič. Denar bi bil še vedno na vašem TRR, tako pa enostavno to preplačilo zaprete z naslednjim računom. Noben dobropis ni potreben. Le dogovorite se z njim, oziroma ga obvestite, da ima pri vas dobroimetje.

LP, Mirko
anka
Super računovodja
Super računovodja

Prav zdaj ne bom naredila prav nič. Ko bo in če bo še kaj potreboval, bom to upoštevala pri naslednjem računu. Račun oz. znesek za plačilo bo zmanjšan za toliko koliko ima v dobrem.

Samo malo me muči, če se napr. vse postavke (da so vse terjatve vseh kupcev na koncu leta 0, pač da je stanje terjatev 0,vendar pa imamo v minustu, terjatve ?
Če sem bila dovolj razumljiva?

a
Odgovori