Bolniška nad 30 dni manjša kot minimalna plača

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Bolniška nad 30 dni manjša kot minimalna plača

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Delavec je bil v preteklem letu zaposlen prve pol leta v drugem podjetju in je imel precej nižjo plačo kot pri nas. Sedaj je na bolniški že več kot 30 dni. prejšnji mesec še nisem imela podatka, koliko je prejel v prejšnjem podjetju, zato sem mu obračunala bolniško na podlagi sedanje plače, veliko preveč. Sedaj me zanima ali mora dobiti minimalno plačo 589,19 EUR ali 90% te plače torej 530,27 EUR? Postopoma bi mu namreč poračunala tisto, kar je prejšnji mesec dobil preveč.
Lp :)
Anela
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Anela »

Minimalno plačo mora delavec dobiti le, če dela.
Če je na bolniški, seveda lahko dobi manj (tudi manj kot 90% min.plače, pač glede na zaslužek preteklega leta in višino nadomestila) - vendar mu morate v tem primeru obračunati in plačati prispevke od razlike do minimalne plače.
Lp
Anela
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Osnova za nadomestilo za bolniško nad 30 dni je plača v preteklem letu, v bistvu je to znesek, ki ga pošljete za dohodnino, brez regresa, ki ga delite s številom ur, na katere se nanaša izplačilo.
Vendar pazite - če je bolniška začela že v letu 2008, potem se vzame osnova za leto 2007.

Mirjana
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Adut Klicala sem na ZZZS ker je direktor v letu 2008 prejel nagrado / stimulacijo 15.000 EUR, ki se je obravnavala kot plača. Zato je osnova za refundacijo - nega otroka v februarju - bistveno višja, kot če bi delal. Na ZZZS pa mi je referentka rekla, da raznih poračunov in stimulacij ne upoštevam. To mi je nelogično, saj sem še pri vsakem doslej naredila tako kot pravite - podatke za dohodnino ustreznega leta sem delila s številom ur. Kaj je torej prav? Naslednji mesec lahko popravim, ampak sedaj nisem prepričana, kaj je prav. :?:
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Adut, pa še tole me zanima. Delavec je na bolniški že od novembra 2008, bolniško nad 30 dni pa ima od 1.1.2009 dalje. Torej upoštevam letu 2007 ali 2008? Jaz sem vzela 2008. Kako pa refundiraš, če delavec pred letom 2008 ni delal v Sloveniji?
LP :)
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Žal, na vaše prvo vprašanje vam ne vem odgovoriti.
Na drugo pa: upoštevate osnovo iz leta 2007. Če pa ni delal v Sloveniji, pa se verjetno upošteva pretekle tri mesece, oz. najmanj minimalna plača. Nisem pa sigurna. Ste pogledali na stran ZZZS - morda tam piše?

Mirjana
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Mirjana, hvala, bom preverila na ZZZS. Sedaj bom verjetno dobila vse zavrnjeno, saj sem včeraj že poslala na ZZZS.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Pozdravljeni. Zanima me še nekaj. Delavec je imel osnovo v letu 2007 tako nizko, da znese nadomestilo za bolniško nad 30 dni (90%) = 502 eur za januar oziroma 456 eur za februar 2009.
Zanima me ali mora dobiti 90% minimalne plače to je 589,19*90% = 530,27 EUR in lahko toliko tudi refundiramo. Ali mu pripada dejanski znesek in doplačilo prispevkov do minimalne plače?
Če smo mu v teh dveh mesecih preveč obračunali in izplačali ali lahko zahtevamo, da nam denar vrne?
Odgovori