Pridobitna/nepridobitna dej.v izkazu PI

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
asparagus
Nov član
Nov član

Pridobitna/nepridobitna dej.v izkazu PI

Odgovor Napisal/-a asparagus »

Društvo je ustanovila skupina glasbenikov. Večino prihodkov ustvarijo z nastopi na koncertih in poučevanjem v glasbeni šoli. Nastopajo tudi na prireditvah v tujini, za katere ne dobijo honorarja. Namen društva naj bi bil razvoj določenih zvrsti glasbe in sodelovanje s tujimi izvajalci.
Z vidika DDPO imajo samo pridobitne prihodke in pridobitne odhodke, sodilo odstotkov je popolnoma ustrezno.
Ali bi vi to delitev uporabili tudi v izkazu poslovnega izida?
Mislim, da za pridobitne prihodke v računovodskem smislu veljajo še vedno prihodki, ki se ustvarjajo z namenom ustvarjanja dobička in s katerimi društvo konkurira na trgu.
Kaj pa stroški nastopa na koncertu v tujini, za katerega društvo ni izstavilo račun?
Po mojem so to odhodki od nepridobitne dejavnosti, ki se pokrivajo iz pridobitne, zato bi v izkazu poslovnega izida vse prihodke prikazala kot pridobitne, del odhodkov pa kot nepridobitne.
Da malo povzamem moje vprašanje, ali menite, da je treba isto sodilo za delitev med pridobitne in nepridobitne prihodke uporabljati pri davku na dohodek in v izkazu poslovnega izida?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Pridobitni del izkaza uspeha naj bi bil osnova za dvčni obračun. V davčnem obračunu najprej navedete vse prihodke in odhodke in nato izvzamete nepridobitni del objojih.

V kolikor lahko določite pridobitne odhodke (tu je nasploh večja težava) in vi že imate neka sodila za izdelavo delilnikov, se lahko poslužujete tudi tega načina določanja. Ta je malce zahtevnejša, ker se naslanja na vaš pravilnik o računovodstvu (ga že imate?). Način določanja velja kot računovodska usmeritev in metode ne morete menjati trenutnim razmeram. Lahko del stroškov določite direktno, del, v večini splošmih stroškov s pomočjo sodil, lahko pa enostavno izračunajte delež pridobitnih prihodkov in na osnovi tega tudi delež nepridobitnih.

Letos malce analizirajhte zadevo in ugotovite, kaj bi bilo za vas ugodneje, malce pomilsite vnaprej in se odločite za eno izmed metod (dejanski, proporcionali odhodki). V kolikor ne izkazujete veliko skupnega dobička, bo ob odločitvi za proporcionalni način ugotalvjanja lahko ugodnejši.

Vaše društvo je ta sistem obdavčenja kar precej "udaril" in niste edini.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Mile
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Mile »

Vprašanje je povsem na mestu! Sam sem se soočal z isto dilemo... ampak ker je sestavni del Davčnega obračuna tudi Izkaz poslovnega izida, je po mojem ista razvrstitev bolj "ziher". V primeru neujemanja podatkov bi iz DURS-a baje zahtevali obrazložitev...

Jaz vidim problem zlasti v tem, ker je potemtakem iz Izkaza razvidno, da društvo opravlja praktično samo še pridobitno dejavnost, kar pa je v neskladju s 25. členom ZDru-1.

Dalje: društvo ima svoja sodila za razvrščanje dejavnosti, ki pa se kar naenkrat razlikujejo s tistimi iz Pravilnika o pridobitni in nepridobitni dejavnosti. Ta pa se (-> glej Razlago Pravilnika s 25.2.2008, DURS) uporabljajo izključno za namene davčnega zakona, "ki v določenem obsegu zasleduje namene, ki so drugačni od namenov, ki jih zasledujejo zakoni z drugega področja, na primer zakon, ki ureja društva..."

Torej??!!!!

Kdo pa sploh nadzoruje, ali društvo pridobitno dejavnost opravlja v prevelikem obsegu? V ZDru-1 za to sicer niti ni predvidenih kazni...
mery1
Začetnik
Začetnik

Re: Pridobitna/nepridobitna dej.v izkazu PI

Odgovor Napisal/-a mery1 »

Pridružujem se tej temi s svojo izkušnjo. Naše društvo je imelo v lanskem letu - 2008 (zaradi izpada članarine) samo pridobitne prihodke. Vso stvar sem poklnjižila kot samo pridobitni prihodki. Do danes zaradi tega nismo imeli težav.
Osebno meni pa se to ne zdi prav. Menim, da je tu največja težava v napisanem zakonu o društvih - kot nepridobitnimi in zakonu o pridobitni in nepridobitni dejavnosti - ki vse prihodke smatra kot pridobitne. V našem društvu to je problem, ker s svojim delom ustvarjamo prihodke, ki so nato krepko obdavčeni, najprej z DDVjem in nato še z dobičkom.
Ali pa jaz vse te "stvari" nerazumem pravilno?

lep dan.
mery1
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Prvo, osnovno pravilo, vsaj zame je, ko delam obračune je, da popolnoma pozabim zakon o društvu in upoštevam le davčni vidik
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
mery1
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a mery1 »

Torej dobite le pridobitne prihodke? In to je to?

pozdrav,
mery1
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Presodite če bo tudi letos tako, glede na to, da je sprememba Pravilnika o pridobitni in nepridobitni dejavnosti, in te spremembe veljajo že od 01.01.2009 dalje (imate ga na prvi strani portala).

lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Mirko Slika
Odgovori