Samostojni novinar ali sp?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
uredrase
Novinec
Novinec

Samostojni novinar ali sp?

Odgovor Napisal/-a uredrase »

Imam status samostojnega novinarja.Zaradi letnega prihodka spadam v drugi razred za plačilo prispevkov.
Prednosti statusa po moje:ni stroška računovodstva,dobim skoraj 2000 eur dohodnine.....
Pri sp,bi lahko s stroški zmanjšal dohodek in padel v nižji razred za prispevke....mogoče še kaj..?
Kateri status se mi bolj splača?
In eno vprašanje izven....Kako mi lahko sp plača uslugo?Morava sklenit pogodbo?Mi lahko kar nakaže na račun-ob ustrezni davčni stopnji,plača akontacijo....?
Zahvaljujem se za kakršenkoli nasvet.
Lp
danica22
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a danica22 »

Kot sp ste neke vrste prava oseba,za vsako delo ste dolžni izstaviti račun po katerem vam bojo opravljene storitve plačali.Pri sp imate tudi možnost obračunati stroške (računovodej,poti stroški ,malica,poti stroški itd).V glavnem vržti morate na papir za obe možnosti slabe in dobre zadeve ter se prudarno odločiti.
Veliko sreče pri odločitvi
najdihojca
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a najdihojca »

Si postal tudi zavezanec za DDV? Da ne bo neprijetnih presenečenj.

Načeloma je tako: čim višji so prihodki, tem bolj ti pridejo prav normirani stroški (govorimo o 40 procentih norm. stroškov). Do cirka 20 jurjev bruto se bolj splača voditi knjige, po tem znesku pa se počasi bolj splačajo normirani stroški. Glede prispevkov ne boš nič na boljšem, ker se ti pri s. p. v osnovo prištevajo tudi plačani prispevki (novinarjem in kulturnikom pa ne oziroma za prve nisem stoprocentna, za druge pa ja).
uredrase
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a uredrase »

Kdaj postanem zavezanec za DDV in kaj bi to pomenilo?
Na status imam prihodka nekje 20 000 euro-malo pod letno.
Lp,thnx
najdihojca
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a najdihojca »

Ne, nisi še zavezanec za DDV.
To postaneš pri 25.000 prometa v zadnjih 12 mesecih (ne v koledarskem letu).
Pri tem znesku ne boš padel v nižji razred pri prispevkih, ostaneš v 2. razredu (torej cirka 350 evrov na mesec).
poppy--
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a poppy-- »

Mene pa zanima, kakšne so obveznosti samostojnega novinarja, glede države in pošiljanja papirjev na institucije?
Kar bo pa bo.
Odgovori