Imam status samostojnega novinarja.Zaradi letnega prihodka spadam v drugi razred za plačilo prispevkov.
Prednosti statusa po moje:ni stroška računovodstva,dobim skoraj 2000 eur dohodnine.....
Pri sp,bi lahko s stroški zmanjšal dohodek in padel v nižji razred za prispevke....mogoče še kaj..?
Kateri status se mi bolj splača?
In eno vprašanje izven....Kako mi lahko sp plača uslugo?Morava sklenit pogodbo?Mi lahko kar nakaže na račun-ob ustrezni davčni stopnji,plača akontacijo....?
Zahvaljujem se za kakršenkoli nasvet.
Lp
Samostojni novinar ali sp?
Moderator: Mirko Zbačnik
Kot sp ste neke vrste prava oseba,za vsako delo ste dolžni izstaviti račun po katerem vam bojo opravljene storitve plačali.Pri sp imate tudi možnost obračunati stroške (računovodej,poti stroški ,malica,poti stroški itd).V glavnem vržti morate na papir za obe možnosti slabe in dobre zadeve ter se prudarno odločiti.
Veliko sreče pri odločitvi
Veliko sreče pri odločitvi
-
najdihojca
- Novinec

Si postal tudi zavezanec za DDV? Da ne bo neprijetnih presenečenj.
Načeloma je tako: čim višji so prihodki, tem bolj ti pridejo prav normirani stroški (govorimo o 40 procentih norm. stroškov). Do cirka 20 jurjev bruto se bolj splača voditi knjige, po tem znesku pa se počasi bolj splačajo normirani stroški. Glede prispevkov ne boš nič na boljšem, ker se ti pri s. p. v osnovo prištevajo tudi plačani prispevki (novinarjem in kulturnikom pa ne oziroma za prve nisem stoprocentna, za druge pa ja).
Načeloma je tako: čim višji so prihodki, tem bolj ti pridejo prav normirani stroški (govorimo o 40 procentih norm. stroškov). Do cirka 20 jurjev bruto se bolj splača voditi knjige, po tem znesku pa se počasi bolj splačajo normirani stroški. Glede prispevkov ne boš nič na boljšem, ker se ti pri s. p. v osnovo prištevajo tudi plačani prispevki (novinarjem in kulturnikom pa ne oziroma za prve nisem stoprocentna, za druge pa ja).
-
najdihojca
- Novinec