samoobdavčitev
Moderator: Mirko Zbačnik
samoobdavčitev
Imamo tovornjake, ki jih proti plačilu posojamo nemškemu naročniku. Za opravljeno storitev jim zaračunamo seveda brez DDV. Vse stroške, ki nastajajo v zvezi z gorivom, cestnino, servise ... nam nemški naročnik zaračuna. Problem pa nastopi sedaj, saj nam vse zaračuna z DDV. Sedaj pa nam ni jasno ali si ta davek lahko odbijemo ali je, saj se gorivo porabi z vožnjo po nemčiji. Ali je potrebno za to narediti samoobdavčitev in kako. Nikjer nisem tega zasledila, na davčni pa so mi rekli, da piše v ZDDV. Jaz tega ne najdem. Prosim kdor kaj ve, naj mi pomaga.
Nemškega davka si nikakor ne morete odbijati pri obračunu DDV v Sloveniji. Če niste predložili DDV številke v Nemčiji, da bi vam lahko obračunali brez DDV, lahko ta DDV naknadno zahtevate nazaj, vendar od nemškega ministrstva za finance, ne od našega.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Ja vem, so problematični, zato naberite nekaj računov, da se vam bo splačalo, in pošljite zahtevek za vračilo. Malo preverite, ker (baje) po državah obstajajo limiti, od katerega zneska naprej vračajo davek.
Za rezervne dele naredite samoobdavčitev. To pomeni, da na neto znesek obračunate 20% DDV in ga vpišete v knjigo izdanih računov (meni to program sam naredi, kakor hitro vnesem račun tujega dobavitelja in obkljukam samoobdavčitev), ker gre za tovorno vozilo, si hkrati ta davek upoštevate kot vstopni in račun vnesete v knjigo prejetih računov. Tako da davek gre hkrati dol in gor in efekta v tem primeru ni.
Za rezervne dele naredite samoobdavčitev. To pomeni, da na neto znesek obračunate 20% DDV in ga vpišete v knjigo izdanih računov (meni to program sam naredi, kakor hitro vnesem račun tujega dobavitelja in obkljukam samoobdavčitev), ker gre za tovorno vozilo, si hkrati ta davek upoštevate kot vstopni in račun vnesete v knjigo prejetih računov. Tako da davek gre hkrati dol in gor in efekta v tem primeru ni.
Naty