samoobdavčitev

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ZALAM
Začetnik
Začetnik

samoobdavčitev

Odgovor Napisal/-a ZALAM »

Imamo tovornjake, ki jih proti plačilu posojamo nemškemu naročniku. Za opravljeno storitev jim zaračunamo seveda brez DDV. Vse stroške, ki nastajajo v zvezi z gorivom, cestnino, servise ... nam nemški naročnik zaračuna. Problem pa nastopi sedaj, saj nam vse zaračuna z DDV. Sedaj pa nam ni jasno ali si ta davek lahko odbijemo ali je, saj se gorivo porabi z vožnjo po nemčiji. Ali je potrebno za to narediti samoobdavčitev in kako. Nikjer nisem tega zasledila, na davčni pa so mi rekli, da piše v ZDDV. Jaz tega ne najdem. Prosim kdor kaj ve, naj mi pomaga.
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Nemškega davka si nikakor ne morete odbijati pri obračunu DDV v Sloveniji. Če niste predložili DDV številke v Nemčiji, da bi vam lahko obračunali brez DDV, lahko ta DDV naknadno zahtevate nazaj, vendar od nemškega ministrstva za finance, ne od našega.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
ZALAM
Začetnik
Začetnik

Hvala Naty 73. Mi smo jim ID že poslali, vendar jim nikakor ne moremo dopovedati, da nam naj pošiljajo račune brez DDV. Ko hočemo kaj kompenzirati pa nikakor ne moremo, ker imamo različne podatke. Ali je potrebno narediti samoobdavčitev za rezervne dele in kako.
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

Ja vem, so problematični, zato naberite nekaj računov, da se vam bo splačalo, in pošljite zahtevek za vračilo. Malo preverite, ker (baje) po državah obstajajo limiti, od katerega zneska naprej vračajo davek.
Za rezervne dele naredite samoobdavčitev. To pomeni, da na neto znesek obračunate 20% DDV in ga vpišete v knjigo izdanih računov (meni to program sam naredi, kakor hitro vnesem račun tujega dobavitelja in obkljukam samoobdavčitev), ker gre za tovorno vozilo, si hkrati ta davek upoštevate kot vstopni in račun vnesete v knjigo prejetih računov. Tako da davek gre hkrati dol in gor in efekta v tem primeru ni.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
ZALAM
Začetnik
Začetnik

Naty hvala. Več takih pa bo naše delo lažje.
ZALAM
Začetnik
Začetnik

Naty spet imam problem. Ali je potrebno za račune, za opravljene storitve kot nap. posoja tujega delavca nam, tudi narediti samoobdavčitev.
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

poglejte, na kaj so se sklicevali na računu, ko niso obračunali DDV - morajo se sklicevati na člen o t.i. obrnjeni davčni obveznosti.
Naty

ZALAM
Začetnik
Začetnik

Oni so na računu davek obračunali. Ali potem vnesem bruto znesek ali neto in me davek ne zanima.
aj
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a aj »

Tudi mi imamo en problem. Prejeli smo račun tujega prevoznika za prevoz naših proizvodov in sicer iz Slovenije na Češko. Na računu je obračunan njihov 19% DDV ampak ne na celotno voznino. Kaj moramo mi narediti???
bejba
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bejba »

tuj prevoznik iz kje???
če je iz EU je obrnjena davčna obvestnost... zavrnite račun in dajte mu vaš ID. naj vam izstavi račun brez njihovega davka vi pa naredite samoobdavčitev
aj
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a aj »

Prosim za pomoč:
1.Tuj prevoznik je iz Austrije z ID številko, pelje pa proizvode iz Slovenije v Romunijo, naročnik je Slovenija oz. Romunija.
2.Tuj prevoznik je iz Češke z ID , pelje pa proizvode iz Slovenije na Češko. Naročnik je Slovenija oz. Češka.
bejba
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bejba »

če dobite račun od SLO ID potem ta normalno na računu obračuna DDV, ki si ga vi odbijete. Če pa dobite račun iz EU z EU ID potem poglejte zgoraj.
Odgovori