Višina regresa za letni dopust 2009

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
MOJCL
Začetnik
Začetnik

Višina regresa za letni dopust 2009

Odgovor Napisal/-a MOJCL »

Pozdravljeni!

Prosim, če mi lahko pomagate. Pripraviti moram izplačilo regresa za letni dopust za delavce zaposlene pri odvetniku. Prejšnja leta smo uporabljali kolektivno pogodbo med zasebnimi delodajalci in delojemalci. Sedaj ta pogodba ne velja več, zamenjala jo je pogodba za Obrt, podjetništvo, za katero pa smo ugotovili, da za odvetnike ne velja in velja pogodba za Negospodarske dejavnosti v RS. V navedeni pogodbi se višina zneska regresa vsako leto določi na podlagi sklenjenega Aneksa, k tej pogodbi.

Zanima me, če kdo ve, koliko je razpon od minimalnega regresa do najvišjega, po katerem bi lahko ti delavci dobili regres, brez da se obračunajo prispevki, zaradi prekoračene višine.

Ali je pravilno razmišljanje, da v tem primeru vzamemo za maksimalni znesek regresa znesek 997,54 EUR, ki je znesek določen po Vladni uredbi.

Prosim za hiter odgovor, saj vem, da tukaj vsi vse vemo!

:mrgreen:
Ni nam lahko!
TarasM
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a TarasM »

Pravilno - v tem primeru vzamemete za maksimalni znesek regresa znesek 997,54eur (v tem mesecu) ki je znesek določen po Vladni uredbi.
Sara30
Računovodja
Računovodja

Višina regresa?

Odgovor Napisal/-a Sara30 »

Se opravičujem ker sem se kar tako pridružila temi.

Sem malo zmedena. (What is new :svprasaj: ) Na forumu sem zasledila, da je minimalni regres 686 evrov. V obrtnikovem svetovalcu pa je naveden znesek 735 EUR, pri delodajalcih z izgubo pa naj bi bilo to 635 EUR.

Kakšen je torej minimalni pa maximalni znesek, ki ga lahko zaračunam ne da bi se potem plačali še dodatni prispevki?

Prosila bi če lahko navedete konkretne zneske ali pa mi pojasnite kako se do teh številk pride. Linki me ponavadi samo še bolj zmedejo.

Sklenjeno imamo gradbeno pogodbo.

Hvala
Sara
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Višina regresa za letni dopust je odvisna od kolektivne pogodbe v katero spadate.
- kolektivna pogodba o izredni uskladitvi plač..... v kateri so tisti delodajalci, ki nimajo podpisane kolektivne pogodbe dejavnosti: 686€ oziroma v višini minimalne plače, če podjetje posluje z izgubo (minimalna plača je trenutno 589,19€);
- kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo: najmanj 735€, pri zasebnikih, ki poslujejo z izgubo v višini 635€;
- kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti: najmanj 800€, v podjetjih z izgubo v višini minimalne plače (Ur.l.RS štev. 76/08);
- kolektivna pogodba za trgovinsko dejavnost: minimalno 665€;
- zakon o delovnih razmerjih: najmanj v višini minimalne plače

Zakon o prispevkih za socialno varnost: od regresa se ne plačajo prispevki za socialno varnost do višine 70% povprečne plače v RS predpreteklega meseca: in če izplačujete v mesecu juniju je to plača iz april 2009 (1.423,19 X 70% = 996,23€)

lp
alex123
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a alex123 »

Prosil vas bi za pojasnilo.(Zaposlen sem v trgovini) Katero pogodbo naj jaz upoštevam? Kolektivno pogodbo za trgovinsko dejavnost ali pogodbo, ki sem jo podpisal ob začetku dela? Se pravi mi mora delodajalec izplačati regres kolektivna pogodba za trgovinsko dejavnost minimalno 665€ ali zakon o delovnih razmerjih: najmanj v višini minimalne plače. Prosim vas za odgovor:

LP.
alex123
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a alex123 »

Hm.... Kaj ste res vsi strokovnjaki že na dopustu. :roll:
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Vedno se izplača tisto, kar je za delavca ugodnejše.
Mirjana
Odgovori