Pozdravljeni!
Sem nov v podjetniskih vodah in imam eno mogoce malce neumno vprasanje, na katerega pa nevem tocnega odgovora.
Zanima me, kako je v praksi potrebno "arhivirati" izdane racune. Ce racune printam iz racunalnika, a vsakic, ko izdam nov racun, tega sprintam v dveh izvodih in enega shranim za svoj arhiv? Oz. kako je s tem? Naj omenim, da racunovodstvo vodim sam.
LP
arhiviranje računov
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: arhiviranje računov
Kar se tiče arhiva imam jaz shranjeo vse na zunanjem disku. Izdane račune printam v dveh izvodih, enega za stranko, enega za fascikel. Ni pa nujno, da tudi vi postopate na isti način.
LP
LP
Računi so lahko shranjeni v elektronski obliki vendar more biti omogočen dostop do njih oziroma pregled in izpis. za vseh 10 let.
Pozdravljeni
Ne temo arhiviranja računov imam konkretno vprašanje:
- arhivirati moram račune za leti 2011 in 2012
- računi so bili obdelani s programom, natisnjeni, podpisani in požigosani ter poslani kupcu
- kopije se nise delale, saj peogram omogoča arhiv v PDF obliki, ki pa seveda ne vsebuje podpisa in žiga
- iščem po zakonu o DDV, računovodskih standardih, vendar pravi odgovor ne najdem
- če sedaj natisnem račune, jih podpišem in požigosam in hranim v materializirani obliki, se mi ne zdi pravilno, ker ni popolnoma enaka oblika izdanemu dokumentu (lokacija podpisa in žiga ni identična)
- če arhiviram v PDF na trajnem nosilcu - zunanji disk, nima statusa e-računa in nima žiga in podpisa
Prosim za odgovor, ki bi zadovoljil zakonodajo. Naj omenim, da je izdanih računov cca 30.000.
Lep pozdrav
M. Reiter
Ne temo arhiviranja računov imam konkretno vprašanje:
- arhivirati moram račune za leti 2011 in 2012
- računi so bili obdelani s programom, natisnjeni, podpisani in požigosani ter poslani kupcu
- kopije se nise delale, saj peogram omogoča arhiv v PDF obliki, ki pa seveda ne vsebuje podpisa in žiga
- iščem po zakonu o DDV, računovodskih standardih, vendar pravi odgovor ne najdem
- če sedaj natisnem račune, jih podpišem in požigosam in hranim v materializirani obliki, se mi ne zdi pravilno, ker ni popolnoma enaka oblika izdanemu dokumentu (lokacija podpisa in žiga ni identična)
- če arhiviram v PDF na trajnem nosilcu - zunanji disk, nima statusa e-računa in nima žiga in podpisa
Prosim za odgovor, ki bi zadovoljil zakonodajo. Naj omenim, da je izdanih računov cca 30.000.
Lep pozdrav
M. Reiter