arhiviranje računov

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
antonn
Novinec
Novinec

arhiviranje računov

Odgovor Napisal/-a antonn »

Pozdravljeni!

Sem nov v podjetniskih vodah in imam eno mogoce malce neumno vprasanje, na katerega pa nevem tocnega odgovora.
Zanima me, kako je v praksi potrebno "arhivirati" izdane racune. Ce racune printam iz racunalnika, a vsakic, ko izdam nov racun, tega sprintam v dveh izvodih in enega shranim za svoj arhiv? Oz. kako je s tem? Naj omenim, da racunovodstvo vodim sam.

LP
ors
Računovodja
Računovodja

Re: arhiviranje računov

Odgovor Napisal/-a ors »

Kar se tiče arhiva imam jaz shranjeo vse na zunanjem disku. Izdane račune printam v dveh izvodih, enega za stranko, enega za fascikel. Ni pa nujno, da tudi vi postopate na isti način.
LP
jernejko
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a jernejko »

Računi so lahko shranjeni v elektronski obliki vendar more biti omogočen dostop do njih oziroma pregled in izpis. za vseh 10 let.
markor
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a markor »

Pozdravljeni
Ne temo arhiviranja računov imam konkretno vprašanje:
- arhivirati moram račune za leti 2011 in 2012
- računi so bili obdelani s programom, natisnjeni, podpisani in požigosani ter poslani kupcu
- kopije se nise delale, saj peogram omogoča arhiv v PDF obliki, ki pa seveda ne vsebuje podpisa in žiga
- iščem po zakonu o DDV, računovodskih standardih, vendar pravi odgovor ne najdem
- če sedaj natisnem račune, jih podpišem in požigosam in hranim v materializirani obliki, se mi ne zdi pravilno, ker ni popolnoma enaka oblika izdanemu dokumentu (lokacija podpisa in žiga ni identična)
- če arhiviram v PDF na trajnem nosilcu - zunanji disk, nima statusa e-računa in nima žiga in podpisa

Prosim za odgovor, ki bi zadovoljil zakonodajo. Naj omenim, da je izdanih računov cca 30.000.

Lep pozdrav

M. Reiter
Odgovori