Davčni obračun/priloga 5

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Davčni obračun/priloga 5

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Imam težave pri izpolnjevanju priloge 5, pokrivanje izgube. Ni mi jasno, kaj moram izpolniti. V lanskem letu je bil dobiček, letos izguba, in letošnjo izgubo moram pokriti z preteklim dobičkom. Če v stolpec 1 vnesem pod obdobje n-1 datum, pa v stolpec 7 znesek izgube, ki se pokriva, mi zahteva vpis v stolpec 2, tam pa nimam podatka, saj ni bilo izgube v preteklih obdobjih.... Nič mi ni jasno...
Mi lahko kdo pomaga prosim... :?

lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Re: Davčni obračun/priloga 5

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

obrazec govori o davčni izgubi in davčne izgube ne morete pokrivati s pozitivnimi davčnimi osnovami iz preteklih let, ampak jo boste pokrivali v naslednjih letih, ko bo pozitivna davčna osnova, zato za leto ''n'' vpišete samo znesek izračunena davčne izgube, ki letos ostane še nepokrita.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
mansu1
Super računovodja
Super računovodja

Hvala Naty...Zdaj pa še samo nekaj...Kako si naj razložim tole, da je bilančna izguba večja od davčne...Če so prihodki isti...
bilančni podatek

799.000,00 prihodki
811.000,00 odhodki

davčni podatek

799.000 prihodki
810.000 odhodki

Čisto mi je zablokirala logika danes...... :szardi:

lp
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

pri odhodkih očitno imate nekatere, ki niso davčno priznani (reprezentanca mogoče? kakšne kazni? karkoli.....)
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
mansu1
Super računovodja
Super računovodja

Ja seveda, imam davčno nepriznane stroške, zato so odhodki v davčnem obračunu manjši...
Mah..danes ni moj dan... :?

lp
mansu1
Super računovodja
Super računovodja

Še vedno nimam čisto razjasnjenih pojmov... .... Torej se davčna izguba pokriva naslednje leto, če je davčni dobiček....
Ampak bilančna izguba pa se pokriva letos, z dobičkom iz prejšnjih let????

lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Poslovna izguba je izguba ugotovljena v skladu z računovodskimi predpisi in jo imate izkazano v izkazu poslovnega izida za tekoče poslovno leto (čista izguba tekočega leta) ali pa je bila izkazana v preteklih poslovnih letih in je še nepokrita (nekrita poslovna izguba).

Poslovni čisti dobiček je dobiček ugotovljen v skladu z računovodskimi predpisi in ga imate izkazanega v izkazu poslovnega izida za tekoče poslovno leto (čisti dobiček poslovnega leta) ali pa je bil izkazan v preteklih letih in ostaja še nerazporejen.

Poslovno izgubo tekočega leta pokrivate iz dobičkov preteklih let, če teh ni ostane izguba nekrita. V nadaljnih postopkih se pokriva iz zakonskih rezerv ali
drugih rezerv iz dobička, kapitalskih rezerv. Če tega ni dovolj ostaja nekrita izguba.

Pri davku od dohodkov pravnih oseb pa imamo - davčni vidik:
- davčno izgubo (ki je rezultat davčnih prihodkov in davčnih odhodkov), pa jo prenašamo v naslednja davčna obdobja. V teh obdobjih bo zniževala pozitivno davčno osnovo; to izgubo vpišemo v prilogo 5, vrstico n: 01.01.2009 do 31.12.2009 (stolpec 2,6,8.....)
- pozitivno davčno osnovo, ki jo lahko zmanjšamo za nepokrito davčno izgubo iz preteklih davčnih obdobij v zap. 15.3. davčnega obrazca (v tistem letu, ko jo upoštevamo).

lp
mansu1
Super računovodja
Super računovodja

Najlepša hvala, zdaj pa je jasno :)

lp
Odgovori