DOBROPIS ZA L.2003
Moderator: Mirko Zbačnik
DOBROPIS ZA L.2003
V januarju 2003 smo prodali stranki stroj-nov. Stranka s strojem ni bila zadovoljna, ker določene stvari niso delale tako kot je sama zahtevala. Zato smo ji poslali pooblaščenega serviserja, ki napake ni našel, in potem se je stranka odločila, da ne bo plačala vrednosti 200.000,00 sit ( preostanek odprtega računa) dokler stvar ne bo delala tako kot zahteva. Mi, ki smo pri tem bili samo posredniki stroja, smo stroj v Italiji plačali, nam je pa ta znesek terjatve ostal odprt. Podjetje, ki je stroj delalo, je stranki in nam povedalo, da stroj tako kot dela je prav, če pa stranka želi določene popravke je to nekako narejeno proti plačilu, saj ga potem opremijo, tako da dela napisanega na kožo stranki. stranka se ni strinjala in tako imamo tudi letos še vedno odprta terjatev. potem se je direktor s stranko zmenil, da jim odobrimo dobropis za odprt račun, tako bo stranka kupila še kaj od nas(seveda sedaj bo celotno kupnino poplačala pred dobavo blaga. Zanima me naslednje...Kam knjižim zmanjšanje realizacije po dobropisu za leto 2003 ( verjetno ne morem na storno 762.00 , ker to ne zadeva letošnje leto) ali ga dam pod neobičajne odhodke(754) ali prevrednotevalne odhodke(721)? Že v naprej se vam zahvaljujem za vsakršen nasvet.
Kaj pa če se bo stranka odločila in naročila blago konec decembra in se bo blago prodalo v 2005. Potem letos ne bomo delali kompenzacije, ampak bomo imeli samo dobropis podpisan s strani stranke za zadovoljitev ZDDV, in zapisnik po katerem smo zmanjšali znesek računa iz leta 2003.Knjižimo -200.000,00 sit na 120.00/ ; -33.333,34 na /260.00 in kam knjižim -166.666,66? Po mojem na neobičajne postavke (754), saj gre za znižanje realizacije iz leta 2003.Prej si lahko dal na odhodke iz preteklih let.