Izplačilo dobička - zakaj v letu 2004?
Moderator: Mirko Zbačnik
Gordana, ne vem, če je dokapitalizacija res možna brez plačila dohodnine. Ko smo mi pred cca 3 leti dali del dobička v dokapit. smo morali plačati doh. z utemeljitvijo, da to v bistvu je najprej izplačilo lastniku, saj ima on potem, ko bo vložil kapital, tudi "terjatev" do firme (v tem smislu, da je kapital pač lastnikova last). To se mi tudi zdi smiselno. Kasneje sem tudi izvedela, da jih nekaj je v sporu z državo okoli tega, ker doh. niso odvedli in vztrajajo, da je ni treba. Ne vem, kako se je spor razpletel, lepo bi bilo, če bi bili lahko na kak način seznanjeni s sodno prakso. Kakorkoli, jaz se zdaj ne upam tvegat in tako dokapitalizirat, kot pravite.
Fendi, tudi jaz poznam primer, ko je davčna razporeditev dobička v osnovni kapital (dokapitalizacijo) štela kot izplačilo dobička že sedaj, ko v nobenem zakonu ni tako napisano (po 1.1.2005 pa bo tako veljalo). Sem pa ravno danes zjutraj brala v eni stari reviji Denar (od junija), kjer piše, da je vrhovno sodišče (med drugim) zavzelo stališče, da uporaba nerazporejenega dobička za nominalno povečanje osnovnega kapitala ne pomeni uporabe dobička za razdelitev med družbenike (kar je obdavčeno z dohodnino). Mislim, da je to logično, saj do sedaj res ni bilo nikjer napisano, da takšna transakcija obdavčena in navsezadnje je vsa Slovenije dokapitalizirala male d.o.o.-je z vključitvijo sestavin kapitala v osnovni kapital.
Kot so nam pojasnili na seminarju, zaenkrat ni predvideno, da bi morali povečati osnovni kapital v malih družbah.
Kot so nam pojasnili na seminarju, zaenkrat ni predvideno, da bi morali povečati osnovni kapital v malih družbah.
Spet se javljam na to temo. Mi in še nekatere druge firme se bomo dokapitalizirale iz preostanka dobička.Pravnik nam je v sodelovanju
z notarjem zagotovil, da ni potrebno plačati v tem primeru nobenega
davka (samo še letos),prav tako ni potrebno plačati davka v kolikor imaš iz nerazporejenega dobička oblikovane rezerve za lastne deleže, ki si jih lahko še letos izplačaš.(to smo že razpravljali ) Samo pravniki so pravniki, vsak govori drugače. Jaz se vseeno bojim, da bo si davčna stvari razlagala drugače in lahko kasneje zadavo obdavči, čeprav zdaj karkoli jih vprašaš odgovarjajo., kak se komu zdi.
To je en problem, zdaj pa drugi, V primeru vsakega izplačila dobička ne smeš imeti nobenih olajšav za zadnje tri leta(tudi o tem smo že razpravljali), zdaj pa pravnik govori,da to nima nobenega vpliva, ker iz bilance to tako ali tako ni razvidno... to pa ne vem če je ravno prav... zanima me kakšno je vaše razmišljanje.
lep pozdrav
z notarjem zagotovil, da ni potrebno plačati v tem primeru nobenega
davka (samo še letos),prav tako ni potrebno plačati davka v kolikor imaš iz nerazporejenega dobička oblikovane rezerve za lastne deleže, ki si jih lahko še letos izplačaš.(to smo že razpravljali ) Samo pravniki so pravniki, vsak govori drugače. Jaz se vseeno bojim, da bo si davčna stvari razlagala drugače in lahko kasneje zadavo obdavči, čeprav zdaj karkoli jih vprašaš odgovarjajo., kak se komu zdi.
To je en problem, zdaj pa drugi, V primeru vsakega izplačila dobička ne smeš imeti nobenih olajšav za zadnje tri leta(tudi o tem smo že razpravljali), zdaj pa pravnik govori,da to nima nobenega vpliva, ker iz bilance to tako ali tako ni razvidno... to pa ne vem če je ravno prav... zanima me kakšno je vaše razmišljanje.
lep pozdrav
V IKS-u št.9 je ponovno o tej temi. Glejte na str. 88, kjer posebej govorijo o obdavčitvi dividend in drugih deležev v dobičku. Posebej navajajo, da se v letu 2004 ne obdavči:
- dobiček ali rezerve iz dobička, ki se razdelijo delničarjem ali družbenikom v obliki delnic ali s preoblikovanjem v osn.kapital oz. se povečajo lastniški deleži (pogoj: razmerje med družbeniki se ne sme spremeniti)
in še nekaj primerov...
Nikjer niso izrazili dvoma, da bi lahko kdo tolmačil drugače.
LP
Anela
- dobiček ali rezerve iz dobička, ki se razdelijo delničarjem ali družbenikom v obliki delnic ali s preoblikovanjem v osn.kapital oz. se povečajo lastniški deleži (pogoj: razmerje med družbeniki se ne sme spremeniti)
in še nekaj primerov...
Nikjer niso izrazili dvoma, da bi lahko kdo tolmačil drugače.
LP
Anela
-
gradbeništvo
- Računovodja

- Kraj: Slovenia
- Kontakt:
Vsi, ki bi letos še razporejali dobičke si preberite IKS 6/03 stran 29-45. Vse je nazorno napisano in obrazloženo konkretno tudi s primeri. Kar se tiče odkupa lastnih deležev pa bi jih, če jih želite odkupiti, oblikovati vnaprej torej preden jih odkupite. Možna je tudi vmesna bilanca. Za družbo pri odkupu lastnih deležev ne nastajajo nobene davčne obveznosti. Za fizično osebo, ki jih proda, pa le, če je poteklo manj kot tri leta od pridobitve deležev. To je to za kar vsi tako hitijo.
Lidija
Lidija
G.Anela!
Tudi jaz sem prebrala vse kar je napisano v IKS-u 9/2004 o obdavčitvi dividend in drugih deležev v dobičku v letu 2004. Pri nas bomo speljali dokapitalizacijo še letos, ker se bo drugo leto takšna dokapitalizacija štela za udeležbo na dobičku in bo obdavčena z davkom od premoženja.
Lep pozdrav!
Tudi jaz sem prebrala vse kar je napisano v IKS-u 9/2004 o obdavčitvi dividend in drugih deležev v dobičku v letu 2004. Pri nas bomo speljali dokapitalizacijo še letos, ker se bo drugo leto takšna dokapitalizacija štela za udeležbo na dobičku in bo obdavčena z davkom od premoženja.
Lep pozdrav!
Hvala bogu, če je tako, ker če bo davčna ob pregledu, kar nedvomim,da bo do take stvari pregledovali, tolmačila drugače, nas niti bog ne reši. Naj povem, samo tako, da sem nekoč imela davčno inšpekcijo, kateri sem iz IKs-a prebrala, nekaj kar sem trdila., da imam prav, za odgovor sem dobila, da mi to nič ne pomaga, kaj piše tukaj, ker on se s tem ne strinja. POmeni...plačilo davščin po odločbi....nadalje pritožba z naše strani in čez 5 let ugodno rešena pritožba in vrnitev
denarja, seveda z obrestmi. Saj je prišlo prav ampak , kaj če to tako dolgo traaaaaaaja.
denarja, seveda z obrestmi. Saj je prišlo prav ampak , kaj če to tako dolgo traaaaaaaja.