Prodaja službenega vozila

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mravlja
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Prodaja službenega vozila

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Zanima me, če podjetje lahko proda svoje vozilo, ki ga ima evidentiranega med osnovnimi sredstvi,fizični osebi direktno ali ga mora preko registriranega posrednika.

Hvala za odgovor.
ana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ana »

seveda lahko, pri tem bo kupec moral plačati 5% DMV na rabljena vozila, katerega mu odmeri DURS(predvidevam, da si pri nabavi vozila niste poračunali vstopnega DDV,če gre za osebno vozilo- promet v skladu s 3. točko 27. člena ZDDV), v kolikor gre pa za tovorno vozilo (od katerega ste poračunali vstopni DDV, pa stranki izdate račun z izkazanim DDV, v tem primeru promet ni obdavčen z DMV.

lp
mravlja
Nov član
Nov član

Spoštovana ana!

Hvala za odgovor. Vozilo bomo prodali z DDV, ker smo ga nabavili v času prometnega davka. Sedanje vrednosti nima, ker je že odpisan, zato bo od celotne kupnine ( Eurotax) obračunan DDV. DMV pa ni.

Lep pozdrav
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

Od katere osnove boste pa obračunali ddv? Če je npr. vrednost avtomobila po eurotaxu 1.000.000,00 Sit ali boste fizični osebi avto prodali za 1.200.000,00 sit ali za 1.000.000,00 sit.
Hvala !
Lp
mravlja
Nov član
Nov član

G.misty!

Vozilo bomo prodali po ceniku Eurotax. Moram priznati, da ne vem ali so te cene z DDV ali brez. To bom še ugotovila. Če so cene bred DDV n.pr.1,ooo.ooo.-potem bomo prodali vozilo za 1,200.000.-( z 20% DDV).
Ta cenik moramo upoštevati zato, ker DURS vztraja na teh cenah. ( glej Davčni bilten št.7/2004 stran 38).

Lep pozdrav
suzana1
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a suzana1 »

Jaz pa imam še nadaljevanje te teme: Kaj pa če vozila ne bi uspeli prodati za ceno kot je v Eurotaxu? Ali bi sami obračuanli in plačali DDV do "tržne vrednostiŽ" kot jo določa davčna uprava?

Mogoče včasih že malo fantaziramo ampak pri nas je možno vse. :sad:

lp
misty
Računovodja
Računovodja

Pri vsem skupaj mi nekaj ni jasno. Cenitev po eurotaxu znaša 1.000.000,00 sit (brez ddv), to naj bi bila tudi tržna vrednost avtomobila (vrednost, ki ti jo je pripravljen kupec plačati). Če pa moraš na to vrednost "nabiti" še ddv potem se le-ta poveča za 20 %. Kateri kupec, ti bo plačal 20 % več, ker moraš ti obračunati ddv?
Ali pa si vso stvar napačno razlagam! Razsvetlite me!
Lp
magdalena
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a magdalena »

Mravlja,

na strani 38 v Davčnem biltenu 7/2004 ne najdem tega.

lp

Magda
misty
Računovodja
Računovodja

Na strani 35 (Prodaja službenih vozil zaposlenim delavcem).
Lp
magdalena
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a magdalena »

Ja zaposlenim. Ali je zadeva kaj drugačna, če kupec ni zaposlen v firmi:???:

lp

Magda
suzana1
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a suzana1 »

Kolikor imam jaz podatkov so cene v EUROTAXU maloprodajne cene, torej cene, ki vsebujejo DDV.

Kar pa se prodaje vozila tiče je potrebno paziti, da obračunamo DDV od tržne cene, če pa gre za poslovanje s povezano osebo (zaposleni, lastniki...) je potrebno paziti tudi na dovolj visoke prihodke iz naslova takšnega posla oz. če prodamo pod tržno ceno je potrebno povečati osnovo za davek od dobička.

lp
Odgovori