Prodaja službenega vozila
Moderator: Mirko Zbačnik
Prodaja službenega vozila
Zanima me, če podjetje lahko proda svoje vozilo, ki ga ima evidentiranega med osnovnimi sredstvi,fizični osebi direktno ali ga mora preko registriranega posrednika.
Hvala za odgovor.
Hvala za odgovor.
seveda lahko, pri tem bo kupec moral plačati 5% DMV na rabljena vozila, katerega mu odmeri DURS(predvidevam, da si pri nabavi vozila niste poračunali vstopnega DDV,če gre za osebno vozilo- promet v skladu s 3. točko 27. člena ZDDV), v kolikor gre pa za tovorno vozilo (od katerega ste poračunali vstopni DDV, pa stranki izdate račun z izkazanim DDV, v tem primeru promet ni obdavčen z DMV.
lp
lp
G.misty!
Vozilo bomo prodali po ceniku Eurotax. Moram priznati, da ne vem ali so te cene z DDV ali brez. To bom še ugotovila. Če so cene bred DDV n.pr.1,ooo.ooo.-potem bomo prodali vozilo za 1,200.000.-( z 20% DDV).
Ta cenik moramo upoštevati zato, ker DURS vztraja na teh cenah. ( glej Davčni bilten št.7/2004 stran 38).
Lep pozdrav
Vozilo bomo prodali po ceniku Eurotax. Moram priznati, da ne vem ali so te cene z DDV ali brez. To bom še ugotovila. Če so cene bred DDV n.pr.1,ooo.ooo.-potem bomo prodali vozilo za 1,200.000.-( z 20% DDV).
Ta cenik moramo upoštevati zato, ker DURS vztraja na teh cenah. ( glej Davčni bilten št.7/2004 stran 38).
Lep pozdrav
Pri vsem skupaj mi nekaj ni jasno. Cenitev po eurotaxu znaša 1.000.000,00 sit (brez ddv), to naj bi bila tudi tržna vrednost avtomobila (vrednost, ki ti jo je pripravljen kupec plačati). Če pa moraš na to vrednost "nabiti" še ddv potem se le-ta poveča za 20 %. Kateri kupec, ti bo plačal 20 % več, ker moraš ti obračunati ddv?
Ali pa si vso stvar napačno razlagam! Razsvetlite me!
Lp
Ali pa si vso stvar napačno razlagam! Razsvetlite me!
Lp
Kolikor imam jaz podatkov so cene v EUROTAXU maloprodajne cene, torej cene, ki vsebujejo DDV.
Kar pa se prodaje vozila tiče je potrebno paziti, da obračunamo DDV od tržne cene, če pa gre za poslovanje s povezano osebo (zaposleni, lastniki...) je potrebno paziti tudi na dovolj visoke prihodke iz naslova takšnega posla oz. če prodamo pod tržno ceno je potrebno povečati osnovo za davek od dobička.
lp
Kar pa se prodaje vozila tiče je potrebno paziti, da obračunamo DDV od tržne cene, če pa gre za poslovanje s povezano osebo (zaposleni, lastniki...) je potrebno paziti tudi na dovolj visoke prihodke iz naslova takšnega posla oz. če prodamo pod tržno ceno je potrebno povečati osnovo za davek od dobička.
lp